Leadership MCQs Multiple Choice Questions

Leadership MCQs Multiple Choice Questions

1. ___________ is increasing Leadership rapidly:
A. Strategy
B. Command
C. Control
D. Getting others to follow

Answer - Click Here:
D

2. Regarding leadership, which statement is false?
A. Leadership does not necessarily take place within a hierarchical structure of an organisation
B. When people operate as leaders their role is always clearly established and defined
C. Not every leader is a manager
D. All of the above

Answer - Click Here:
B

3. __________ are the approaches to the study of leadership which emphasise the personality of the leader:
A. Contingency theories
B. Group theories
C. Trait theories
D. Inspirational theories

Answer - Click Here:
C

4. The effectiveness of a leader is dependent upon meeting _______ areas of need within the workgroup:
A. One
B. Three
C. Five
D. None of the above

Answer - Click Here:
B

5. Needs, setting standards and maintaining discipline, and appointing sub-leaders according to Adair’s approach, called as:
A. Work functions
B. Task functions
C. Individual functions
D. Team functions

Answer - Click Here:
D

6. The Ohio State Leadership Studies revealed _____________ and initiating structure as two major dimensions of leadership behaviour:
A. Control
B. Communication
C. Collaboration
D. Consideration

Answer - Click Here:
D

7. _________ used the terms “employee-centred” and “production-centred” to describe leader behaviour:
A. Blake and McCanse
B. Fiedler
C. McGregor
D. Likert

Answer - Click Here:
D

8. Identify the four main styles of leadership displayed by the manager which identified in Tannenbaum and Schmidt’s continuum of possible leadership behaviour:
A. Tells, help, joins and leads
B. Commands, sells, consults and resists
C. Tells, sells, consults and joins
D. Commands, help, joins and leads

Answer - Click Here:
C

9. Contingency theories of leadership based upon:
A. That there is no single style of leadership appropriate to all situations
B. That there is a single style of leadership appropriate to all managers
C. That there is a single style of leadership appropriate to all situations
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

10. Leaders with a low LPC score gain satisfaction from _______________ according to Fiedler’s LPC scale:
A. Developing team relationships
B. Achieving objectives
C. Both of these
D. None of the above

Answer - Click Here:
B

11. Model of leadership based on which aspects of a leader’s decision is Vroom and Yetton’s contingency?
A. Decision acceptance
B. Decision quality
C. Both of these
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

12. An individual’s motivation is dependent on:
A. Whether path-goal relationships are clarified
B. Expectations that increased effort to achieve an improved level of performance will be successful
C. Their effective performance
D. The necessary direction, guidance, training and support is provided

Answer - Click Here:
B