HRM multiple choice questions

HRM multiple choice questions

1. The career path model in an organization, initiating career planning can importantly form the basis for _____ _?

A. Rotation
B. Transfer
C. Placement
D. All of the above
E. None of These

Answer - Click Here:
D

2. Human Resource Management is …?

A. Employer oriented
B. Employee oriented
C. Legally oriented
D. None of the above

Answer - Click Here:
B

3. In HR functions of management, assisting managers is known as _______________.

A. line manager
B. staff manager
C. First line supervisor
D. all of above

Answer - Click Here:
B

4. An employer should only retrench employees who have been most recently hired. Which Section of the Industrial Disputes Act 1947 is referred to this statement.

A. 34-F
B. 30-F
C. 25-G
D. 24-G
E. A and B
D. None of these

Answer - Click Here:
C

5. HRM includes?

A. HR training and HR development
B. Retirement and separation of HR
C. Industrial relations
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

6. Which of the following factor does not involve in communication with employees?

A. compensating
B. disciplining
C. counseling
D. interviewing

Answer - Click Here:
A

7. Who set the Performance development plan for the employee.

A. Department Head
B. Employer
C. Immediate boss
D Any of the above

Answer - Click Here:
C

8. HRM is _____?

A. A line function
B. A Staff function
C. accounting function
D. All of the above

Answer - Click Here:
B

9. Most of the time who is the manager of ‘Human Resource’ department?

A. staff manager
B. line manager
C. active manager
D. both A and B

Answer - Click Here:
A

10. The following type of recruitment process is said to be a costly affair.

A. External recruitment
B. Internal recruitment
C. Cost remains the same for both types

Answer - Click Here:
A

11. HRM objectives are categorized as ________?

A. Organisational and social objectives
B. Functional objectives
C. Personal objectives
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

12. The actual performance with set standards is involved in Comparison of employees.

A. leading
B. staffing
C. controlling
D. organizing

Answer - Click Here:
C

Commerce Repeated MCQs book download pdf

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]