Human Resource MCQs

By: Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on November 7th, 2020

Human Resource MCQs

1. The key components of a business process Re-engineering programme?

A. Customer satisfaction
B. Service delivery
C. Product development
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

2. HRM stand for ________?

A. Human Relations Management
B. Human Resourceful Management
C. Human Resource Management
D. Humanistic Resource Management

Answer - Click Here:
C

3. If a company defines communication channels and authority for employees, it is performing ______________________.

A. leading function
B. controlling function
C. staffing function
D. organizing function

Answer - Click Here:
D

4. The actual achievements compared with the objectives of the job is __________________.

A. Job description
B. Job evaluation
C. Job performance
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

5. Which of the following is not performed by the HR department?

A. Pay and Reward
B. Recruitment and Selection
C. Accounting
D. B and C
D. All of the above

Answer - Click Here:
C

6. HR department of a company can create an advisory relationship through _______________.

A. staff authority
B. hiring authority
C. line authority
D. All of the above

Answer - Click Here:
A

7. ____________________  concerned with developing a pool of candidates in line with the human resources plan

A. Training
B. Recruitment
C. Development
D. All of the above

Answer - Click Here:
B

8. The term used before the language of modern HRM was _________________?

A. Personnel Management
B. Industrial Management
C. Labour Relations
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

9. ______________ provides assistance to top-level management for strategic plans.

A. center of expertise
B. transactional HR group
C. embedded HR group
D. corporate HR group

Answer - Click Here:
D

10. Problem of ________________ is/are lead to the majority of disputes in industry.

A. Salaries
B. Benefits
C. Wages
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

11. Which of the following statements is false?

A. Organizations are now generally focusing upon domestic rather than international matters
B. Organizations have been subject to a raft of organizational change programs
C. Organizations have adopted more flexible norms
D. Organizations are now less hierarchical in nature

Answer - Click Here:
A

12. Centers of expertise provide special assistance in __________________.

A. long-term strategic plan
B. organizational change
C. updates regarding appraisal
D. production department

Answer - Click Here:
B

Human Resource Management HRM MCQs 

  1. SET 1: HRM MCQs
  2. SET 2: HRM MCQs
  3. SET 3: HRM MCQs
  4. SET 4: HRM MCQs

HRM Related Material on T4Tutorials

Commerce Repeated MCQs book download pdf

Get Appointment for Interviews

Feel easy to Get Appointment for Interviews. Whatsapp: +92-302-8700085
Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)