MCQs of HRM

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on November 7th, 2020

MCQs of HRM

1. The objective of inspection can be …

A. Customer satisfaction
B. Defect-free products
C. Quality product
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

2. HRM does not include _______?

A. Retirement of employees
B. Training of employees
C. Manpower planning
D. Maintenance of accounts

Answer - Click Here:
D

3. Who issues orders in the chain of command outside their department?

A. staff managers
B. finance manager
C. line managers
D. both A and B

Answer - Click Here:
C

4. _______ problematic Large recruitment and vice-versa

A. More
B. Less
C. Any of the above

Answer - Click Here:
B

5. SHRM stands for?

A. Strategic Human Resource Management
B. Strategic Human Resource Management
C. Short-term Human Resource Management
D. Strategic Human Resource Management

Answer - Click Here:
B

6. Human capital includes

A. skills and expertise of firm’s workers
B. training of firm’s workers
C. education of firm’s workers
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

7. Which of the following programme once installed must be continued on a permanent basis.

A. Job evaluation
B. Recruitment
C. Training & Development
D. All of the above

Answer - Click Here:
A

8. Recruitment is widely viewed as a _______?

A. negative process
B. positive process
C. positive as well as negative process
D. none of the above processes

Answer - Click Here:
B

9. Who managed the crucial functions for the company’s survival?

A. financial manager
B. line manager
C. staff manager
D. both A and B

Answer - Click Here:
B

10. Who suggested that “the new concept which takes into account various key factors that will tell the overall performance of a job”.

A. Juran
B. Fred Luthas
C. Elliot Jacques
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

11. Recruitment policy usually highlights the need for establishing ______?

A. job description
B. job analysis
C. job specification
D. none of the above

Answer - Click Here:
C

12. Through which authority a company can create ‘superior-subordinate’ relationship?

A. line authority
B. staff authority
C. hiring authority
D. all of above

Answer - Click Here:
A

Human Resource Management HRM MCQs 

  1. SET 1: HRM MCQs
  2. SET 2: HRM MCQs
  3. SET 3: HRM MCQs
  4. SET 4: HRM MCQs

HRM Related Material on T4Tutorials

Commerce Repeated MCQs book download pdf

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.