Data Analysis And Design MCQs

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on April 21st, 2021

  Data Analysis And Design MCQs

1. To solve any problem the first step is …

a) evaluate the problem

b) identify the problem

c) understand the problem

d) none of these

Answer - Click Here:
B

2. Solutions that requires reasoning built on knowledge and experiences are …

a)  heuristic solutions

b) algorithmics solutions

c) random solutions

d) banker’s solutions

Answer - Click Here:
A

3. The complexity of worst-case in quick sort is …

a) O(log n2)

b) O(n)

c) O(n2)

d) O(n log2)

Answer - Click Here:
C

4. The efficiency of the algorithms is estimated byt…

a) memory and processor

b) time and space

c) complexity and capacity

d) none of these

Answer - Click Here:
C

5. Which one is not in complexity theory?

a) worst case

b) average case

c) null case

d) best case

Answer - Click Here:
C

6. To sort an array of n elements in merge sort the worst case time comlexity is …

a) O(log)

b) O(log_n)

c) O(n logn)

d) none of these

Answer - Click Here:
C

7. We can easily check the correctness and appropriateness of _____ solutions.

a)  heuristic solutions

b) algorithmics solutions

c) random solutions

d) banker’s solutions

Answer - Click Here:
B

8. A sort in which it compares the adjacent elements in the list is …

a) bubble sort

b) merge sort

c) insertion sort

d) quick sort

Answer - Click Here:
C

9. Which one is best when th list is already sorted?

a) bubble sort

b) merge sort

c) insertion sort

d) quick sort

Answer - Click Here:
C

10. The true and false values are used to represent the …

a) digital data

b) logical data

c) graphical data

d) numerical data

Answer - Click Here:
B

11. PAC stands for

a) Problem Analysis Chart

b) Problem Act Chart

c) Problem Access Code

d) none of these

Answer - Click Here:
A

12. We can improve the efficiency of quick sort by using …

a) recursive method

b) non-recursive method

c) binary tree method

d) none of these

Answer - Click Here:
B

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.