CS MCQs

CS MCQs

Computer Network (CS) MCQs

SET 2 contains 10 MCQs on “Computer Networks”

1. Common LAN topologies are

A) Mesh and Ring

B) Bus and ring

C) Star

D) both B & C

Answer - Click Here:
D

2. Ethernet system uses ……..the technology.
A) Tree
B) Ring
C) Star
D) Bus

Answer - Click Here:
D

3. The first Network is named as
A) CNNET
B) NSFNET
C) ASAPNET
D) ARPANET

Answer - Click Here:
D

4. Elapsed time between an query and a response is called.

A) Response time

B) Delay Time

C) Transit Time

D) Processing Time

Answer - Click Here:
A

5. If all devices are connected to a central hub, then the topology is…..
A) Star Topology
B) Ring Topology
C) Bus Topology
D) Tree Topology

Answer - Click Here:
A

6. Communication between a computer and a keyboard involves?
A) Half-duplex
B) Simplex
C) Full-duplex
D) Automatic

Answer - Click Here:
B

7. Star topology is used in

A) Internet

B) WAN

C) MAN

D) LAN

Answer - Click Here:
D

8. FDDI stands for
A) Fiber Data Distributed Interface
B) Fiber Distributed Data Interface
C) Fiber Distributed Data Interface
D) Fiber Dual Distributed Interface

Answer - Click Here:
B

9. The structure/format of data is called
A) Struct
B) Semantics
C) Syntax
D) None of the mentioned

Answer - Click Here:
C

10. Nodes are also called

A) Medium

B) Links

C) Modes

D) Devices

Answer - Click Here:
D

SET 3: Storage Devices MCQs

1. Choose one of the best options.A device which is located outside central processing unit is called___?
A. processing unit
B. backup unit
C. auxiliary storage
D. main store
E. Both C and D
F. None of these

Answer - Click Here:
A
2.Select one of the best options. Secondary storage device memory is basically ____?
A. non-volatile memory
B. volatile memory
C. impact memory
D. backup memory
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
A
3. Choose one of the best options. A piece of data that can be transferred between CPU and backup storage is called ____?
A. stream
B. block
C. gap
D. cartridge
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
4. Select one of the best options. In fixed head discs, the sum of rotational delay equals to ____?
A. delay time
B. access time
C. storage time
D. processing time
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
5. Backing store is called as____?
A. auxiliary storage
B. secondary storage
C. both a and b
D. immediate access store
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
F
6. Select one of the best options. When power is switched OFF, it will lose its data, such type of memory is called ___?
A. impact storage
B. non-impact storage
C. volatile storage
D. non-volatile storage
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
C
7. Process of reading data from the permanent store and writing it to the computer’s main store is known as ____?
A. loading the data
B. saving the data
C. reading the data
D. writing the data
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
A
8. Choose one of the best options. Piece of time taken by disc to rotate and read data from the right place is called____?
A. access delay
B. rotational delay
C. reversal delay
D. seek time delay
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
9. A backing store that has short access time and consists of fixed parts is called____?
A. bubble memory
B. timed disc
C. non-exchangeable disc
D. exchangeable disc
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
A
10. Main memory is called___?
A. backing store
B. secondary storage
C. auxiliary storage
D. immediate access store
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
D
11. Choose one of the best options. Time a device takes to read actual data is called___?
A. seek time
B. transfer time
C. access delay
D. seek delay
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
12. Type of backup storage in which data is read in a sequence is called____?
A. permanent access
B. storage access
C. serial access
D. direct access
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
C
13. Choose one of the best options. Hard discs, fixed head discs, floppy discs, and optical discs all are types of
A. serial access storage
B. direct access storage
C. nonimpact access storage
D. volatile access storage
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
14. Select one of the best options. The unit used to store contents as a backup of data for later disc failure is called ____?
A. disc streamers
B. tape streamers
C. serial streamers
D. direct streamers
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
15.Type of memory which is usedonly for to read data it is called___?
A. read access memory
B. random only memory
C. random access memory
D. read-only memory
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
D
16. The main store of computer memory has ____?
A. transfer delay time
B. data seek store
C. impact store
D. working store
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
D
17.From the following Which is the example of direct access?
A. floppy disc
B. magnetic disc
C. plain disc
D. program tape
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
18. Select one of the best options. In hard discs, collection of seek time and rotational delay is equal to ____?
A. storage time
B. processing time
C. delay time
D. access time
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
D
19. The specific type of memory that can be removed anytime is called____?
A. DROM
B. BROM
C. EROM
D. EPROM
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
D
20. One disc which is held in a protective jacket and has a magnetized surface is available to read or write data is____?
A. fixed disc
B. floppy disc
C. hard disc
D. magnetized disc
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
21. Choose one of the best options. Access store from which data can be read and can be written on it is called ____?
A. random access memory
B. read-only memory
C. read access memory
D. random only memory
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
A
22. A disc which has a diameter of 30cm and have a capacity of 1000 megabytes is called___?
A. compact disc
B. laser discs
C. bubble floppy
D. blocked bubble disc
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
23.From the following which is the Example of serial access store ____?
A. program tape
B. floppy disc
C. magnetic disc
D. magnetic tape
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
A
24. Select one of the best options. Type of disc which has a storage capacity of 40 megabytes to several megabytes is called___?
A. fixed head discs
B. hard disc
C. floppy discs
D. disc pack
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
25.Type of storage disc which has magnetized directions to represent 1 or 0 is called __?
A. direct memory
B. serial memory
C. bubble memory
D. indirect memory
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
C
26.From the following which is the best option. Serial or direct access occurs in
A. permanent store
B. temporary store
C. erasable store
D. backing store
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
D
27. Select one of the best options. All programs that are written on erasable programmable read-only memory are termed as ___?
A. EROM program
B. EPROM program
C. DROM program
D. PROM program
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
28. A backup store from which any data can be accessed without reading all existing data is known as ____?
A. serial access
B. direct access
C. permanent access
D. storage access
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
29. ‘compact discs’ and ‘laser discs’ are called ___?
A. optical discs
B. fixed head discs
C. blocked discs
D. bubble discs
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
A
30. Select one of the best options. Group of track place vertically on to one another is classified as ___?
A. magnetic pack
B. floppy pack
C. storage pack
D. disc pack
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
D
31. Piece of time any device takes to move head across to read and write data is called _____?
A. seek time
B. access time
C. invert time
D. process time
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
A
32. Part of computer which uses instructions and data for later use is called _____?
A. processor
B. store
C. access time
D. delay
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
33. Choose one of the best options. Process of transferring data from memory store to the central processing unit is classified as
A. loading the data
B. saving the data
C. reading the data
D. writing the data
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
C
34. Time taken by a device to locate its data and to transfer it to the right place is classified as
A. processing time
B. access time
C. printing time
D. reversing time
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B
35. ‘Read-Only Memory and ‘Random Access Memory is part of
A. impact store
B. transfer store
C. data seek store
D. working store
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
D
By: Prof. Fazal Rehman Shamil    CEO @ T4Tutorials
Whatsapp: +92 302 87 000 85     Facebook: For Discussions