Child Development and pedagogy MCQ NTS FPSC PPSC

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on September 14th, 2019

Child Development and pedagogy MCQ NTS FPSC PPSC

45. the response is most likely to _____
A. reoccur
B. forget
C. did not occur again
D. compromised
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
A

46. Choose one of the best options. Rousseau advocated an educational method which consisted of removing the child from ____?
A. burden
B. school
C. past memory
D. society
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
D

47. Who advocated removing children from their mothers’ care?
A. Socrates
B. Plato
C. John Locke
D. Aristotle
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

48. Choose one of the best options. Does the Waldorf education approach emphasize a balanced development of____?
A. heart and hands
B. head and heart
C. head, heart, and hands
D. head and hands
E. Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
C

49. Indicate the best option. Plato believed that talent and intelligence are ___
A. distributed gender-wise
B. distributed genetically
C. not distributed gender-wise
D. not distributed genetically
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

50. Choose one of the best options. A priori knowledge is a knowledge that is known independently of___
A. evidence
B. analysis
C. information
D. experience
E. Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
D

51. Indicate one of the best options. A posteriori is the knowledge that is known by
A. evidence
B. analysis
C. information
D. experience
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

52. According to John, a child’s mind does not contain any. Choose one of the best option__?
A. imagination
B. memory
C. innate ideas
D. observation
E. Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
C

53. Choose one of the best options. The philosopher who for the first time mentioned the importance of play (or sports) in education was ___
A. Aristotle
B. Plato
C. John Locke
D. Socrates
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
A

54. They calculate average marks of a learner in the way as we calculate ___
A. arithmetic mean
B. variance
C. standard deviation
D. geometric mean
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
A

55. Select one of the best options. The method of pragmatism in educational philosophy says that should be about ___
A. obedience
B. virtue
C. shaping good citizens
D. life and growth
E. Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
D

56. Choose one of the best options. The method of practical learning means education should apply to the
A. practice
B. society
C. abstract knowledge
D. real world
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

57. An aspect of pragmatism is experiential learning, which says, education should come through___
A. experience
B. practice
C. observations
D. knowledge
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
A

58. Choose one of the best options. The concept of perennialism in education means school curricula should focus on what is ____
A. important
B. everlasting
C. in need
D. in demand
E. Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
B

59. Choose one of the best options. Due to John, children should experience ______in school to make them better citizens.
A. democracy
B. practical implementation
C. rules
D. discipline
E. Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
A

60. Choose one of the best options. Does progressivism believe that education comes from the experience of the ____?
A. teacher
B. child
C. principal
D. society
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
B

61. The idea of teaching the whole child in the “philosophy of pragmatism in education” means teaching students to be great___ _. Choose one of the best options.
A. thinkers
B. citizens
C. scientists
D. learners
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

62. Choose one of the best options. Does progressivism believe that boys learn in a/an ____?
A. community
B. isolation
C. closed environment
D. competition
E. Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
A

63. Choose one of the best options. The curriculum of educational institutes should depend on ___?
A. practice
B. theory
C. theory, practice, and research
D. theory and practice
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

64.From the following select best option. The First aim of teaching-learning English is to develop _______?
A. conversation skill
B. Communication skill..
C. expression skill
D. reading skill
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

65.Stress and intonation are associated with ____?
A. silent reading
B. writing
C. speaking..
D. comprehension
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

67.Choose one of the best option. Holistic evaluation of the learner is done by ______.
A. Term evaluation
B. Unit evaluation
C. Comprehensive and continuous evaluation..
D. session and evaluation
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

68.Select best option which is a faulty habit of silent reading_____ ?
A. Finding the meaning of words through context
B. drawing inferences
C. Reading the text word per word..
D. Progressive eye movements
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

69.English in pakistan is not taught as a _____.
A. compulsory school
B. foreign language..
C. language of communication
D. language of comprehension
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

70. English Grammar should be taught to ____?
A. develop learner’s basic language skill..
B. help learners read English correctly
C. help learners write English correctly
D. make learners know the rules of the language
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
A

71. Indicate which is a faulty habit of silent reading _____?
A. Moving eyes without head wagging
B. Guessing the meaning of difficult words
C. Using a dictionary for understanding.
D. understanding the use of pronouns
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

72. English is considered to be the second language in our country because it is ______?
A. only available in the school
B. only available at home
C. available everywhere
D. is available in the school and surroundings.
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

73.Choose one of the best optionwhich is not a purpose of creating writing____ ?
A. command of the language
B. self-expression
C. None of these
D. repetition.
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

74. Which is different from the other five____ ?
A. assignments
B. examination
C. test
D. evaluation..
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

75.Indicate which is concerned with the real life situations____ ?
A. Structural Grammar
B. Functional Grammar..
C. Formal grammar
D. Prescriptive grammar
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

76. Choose one of the best options. A crossword puzzle is used during the ______ stage of lesson___?
A. Post-reading.
B. Pre-reading
C. while reading
D. Pre-preparation
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
A

77.Select one of the best option.Dyslexia is associated with _______ disorder ?
A. listening
B. speaking
C. writing
D. reading.
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

78.Select best option from the following. In any dialogue practice ______ are taken care of.
A. speaking and reading
B. listening and speaking.
C. writing and listening
D. speaking and writing
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

79. Reading for comprehension can be good achieved if student _______?
A. read silently.
B. speak words softly while reading
C. read the text aloud
D. run fingers and pencils under the lines
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
A

80. Note-taking helps the students to develop their ______?
A. speaking and reading
B. listening and speaking
C. reading and writing
D. listening and writing.
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

81.Teaching English grammar should focus on _____?
A. forms and structures of language
B. rules of language
C. both structures and rules of language
D. communicative functions of language.
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B
Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.