Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

MCQs Of Mechanics for lecturer NTS and PPSC test 

MCQs Of Mechanics for lecturer NTS and PPSC test 

1. A ball is dropped on a horizontal surface from a height of 15 m. What will be the rebounding height of the ball after striking the surface? (coefficient of restitution = 0.8)

A. 9.6 m
B. 6.5 m
C. 5.6 m
D. Insufficient data

Answer - Click Here:
A

2. Which of the following is the suitable  SI unit of power?

A. Joule
B. Watt
C. Ergs/second
D. Pound

Answer - Click Here:
B

3. The force for which work done is independent of _______ is called a  conservative force.

A. Distance
B. Path
C. Time
D. All of the above

Answer - Click Here:
B

4. If the resultant of forces acting on a body is zero, the body

A. Is in equilibrium
B. Is not in equilibrium
C. Is moving with non-uniform velocity
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

5. Which of the following is represented by the area under the force-displacement diagram?

A. Impulse
B. Momentum
C. Power
D. Work done

Answer - Click Here:
D

6. When the car moves on road its wheel has

A. Purely rotational motion
B. Purely translational motion
C. Rotational and translational motion
D. None of the above

ans c

Answer - Click Here:
C

7. The normal component of acceleration is zero which motion is include _____.

A. Curvilinear
B. Rotational
C. Rectilinear
D. Translation

Answer - Click Here:
C

8. Dynamic friction is always ____ static friction

A. Less than
B. Greater than
C. Equal to
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

9. Every action has an equal and opposite reaction is ____ law of motion.

A. Newton’s first law
B. Newton’s second law
C. Newton’s third law
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

10. The maximum displacement of a body from its mean position is

A. Amplitude
B. Mean position
C. Frequency
D. Time period

Answer - Click Here:
A

11. The force applied on a body of mass 250 kg to produce an acceleration of 10 m/s2, is

A. 15 N
B. 150 N
C. 2500 N
D. 3000 N

Answer - Click Here:
C

12. A particle moving with respect to fixed frame of reference is called as __________

A. Absolute motion
B. Relative motion
C. Rectilinear motion
D. None of the above

Answer - Click Here:
A