English Pedagogy MCQs pdf

Pedagogy MCQs with answers pdf download

1. When a student seems to lose
interest in a lesson, the teacher should _____?
A. Tell them a story.
B. Ask them to sit quietly for sometime
C. Allow them to go out and play
D. Ask them to sleep for a while
E. Both C and D
F. None of these

Answer - Click Here:
A

1. What is the meaning of “Pedagogy”?
A. to understand the child
B. to educate the child
C. to lead the child
D. to guide the child
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
A

2. Choose one of the best options. Pedagogy is the study of_____?
A.Guiding Students
B. Education
C. Teaching Methods
D. Learning Process
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
C

3. Choose one of the best options which indicate a child’s physical growth____ _?
A. Quantitative
B. Negative
C. Positive
D. Qualitative
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
A

4.which is the best method to study the growth of the child is ____?
A. Developmental Method
B. Statistical Method
C. Psychoanalytic Method
D. Comparative Method
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
A

5. Choose one of the best options. The use of technology to enhance the learning process is called ______ in education.
A. ICT
B. IT
C. Communication technology
D. Information technology
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
A

6. Indicate one of the best options. Term PSRN in development implies ____?
A. Problem solving, reasoning and numeracy
B. Problem-solving relationship and numeracy
C. Perceptual skill, reasoning, and numeracy
D. Perceptual skill, relationship, and numbers
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
D

7.which learning theory indicates that line from the following options. “Individual learns from his own mistakes”
A. Trial & Error
B. Classical conditioning
C. Instrumental conditioning
D. Insight
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
A

8. Choose one of the best options from the following. What should be the role of the teacher in meeting the individual differences?
A. Try to adjust the curriculum as per the needs of individuals
B. None of these
C. Try to know the abilities, interest, and aptitude of individuals
D. Both a and c
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
D

9. The teacher should give information to the students clearly and relate this new information to the things students____?
A. willing to know
B. not willing to know
C. don’t know
D. already know
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
D

10. If one boy has a mental age of 5 years and chronological age of 4 years than what will be the IQ of child_____?
A. 120
B. 100
C. 125
D. 80
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
C

11.Choose one otion from the following which is not true___ ?
A. Development is a quantitative process
B. Growth is a biological process
C. Learning is a process of behavioral changes
D. Education is a goal-oriented process
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
A

12.Which is not the tool for Formative Assessment in sholastic domain_____?
A. Multiple Choice Question
B. Conversation Skill
C. Oral Questions
D. Projects
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
D

13.indicate true option. According to John, school is a _____ institution, and education is a ____ process.
A. social, philosophical
B. social, social
C. environmental, psychological
D. philosophical, philosophical
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
B

14. Indicate right option. Special education is related to to____?
A. Educational programmes for disabled
B. Educational for talented students
C. Training programme for retarded
D. Training programmes for Teachers
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
A

15. Indicate which is not true option from the following __ _?
A. All choices appear to be plausible
B. Even an inexperienced teacher can prepare the questions easily
C. Only one of the choices is the correct answer
D. Error-free and quick evaluation is possible by computer
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
B

16. Choose one of the best options. According to John, schools must prepare students for ___?
A. future life
B. research
C. entrepreneurship
D. present life
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
D

17. Choose from the following. What type of evaluation identifies learning deficiencies of the learners___ _?
A. Summative
B. Placement
C. Diagnostic
D. Continuous
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
C

18.  Human grows older, the_____ of learning declines.
A. speed
B. power
C. quantity
D. quality
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
A

19. Mental age and the chronological age of a pupil is 7 years. He may be classified into which type__ _?
A. Normal intelligence
B. Below normal intelligence
C. Genius
D. Superior intelligence
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
A

20. Choose from the following should be used to increase correct reply and appropriate behavior___?
A. Strictness
B. Ignorance
C. Praise
D. Reward
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
C

Pedagogy MCQs Part 2

Let’s start  –  Click Here

Pedagogy MCQs Part 3

Let’s start  – Click Here

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]