Pedagogy MCQs for SST ESE CTET pdf

By Prof. Fazal Rehman Shamil

Pedagogy MCQs for SST ESE CTET pdf

21.From the following Which is alternative from the other three with respect to fine motor Movement___ _?
A. Dictation
B. Dot Joining
C. Separation of fruits and vegetables
D. Handwriting
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
C

22. Choose one of the best options from the following. At the pre-primary stage reading aloud while writing is given importance. According to that which theory is true__ _?
A. Insight
B. Imitation
C. Trial & Error
D. Conditioning
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
D

23. Due to Emile, the noblest work in education is to make a/an. Select one of the best options from the following?
A. entrepreneur
B. thinker
C. reasoning man
D. good citizen
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
D

24. Indicate true option. Which is not taken into consideration while preparing the blue-print for a test?
A. Instructional objectives
B. Topic
C. Teaching time
D. From of questions
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
C

25. The field of study concerned with the construction of thought processes, including remembering and decision-making is called____?
A. Education
B. Pedagogy
C. Cognitive Development
D. Epistemology
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
C

26. What is the Psychology ———?
A. science of mind
B. science of the soul
C. science of behavior
D. science of consciousness
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

27. Indicate true option. The more often a specific ability is used the __________ it becomes.
A. stronger
B. weaker
C. more important
D. less important
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

28.From the following options which are not a factor of motivation__ _?
A. Incentive
B. Prize
C. Practice
D. Praise
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

29.Indicate true option. The longer a specific ability is unused the __________ it becomes.
A. stronger
B. weaker
C. more important
D. less important
E. Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
B

30. What did we call that the stage from 2 to 6 years___?
A. Infancy
B. Pre-childhood
C. Pre-adolescence
D. Later childhood
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
B

31. Due to Jean, children develop abstract logic and reasoning skill during ___?
A. Preoperational stage
B. Sensorimotor stage
C. Concrete operational stage
D. Formal operational stage
E. Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
D

32. The tutor studies pupils group behavior mainly by which of the methods. Indicate one of the best __ _?
A. Experimentation
B. Interview
C. Observation
D. Case history
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

33. Choose one of the best options from the following.Children are egocentric during ____ and ______ stages.
A. Formal operational, Sensorimotor
B. Sensorimotor, Preoperational
C. Concrete operational, Formal operational
D. Preoperational, Concrete operational
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

34. Which is not show the child’s emotion__ _?
A. Sorrow
B. Pleasure
C. Tolerance
D. Curiositym
E. Both a and b
F. None of these
Answer - Click Here:
C

35. According to Jean, children are no longer egocentric when entering _____?
A. Formal operational stage
B. Concrete operational stage
C. Sensorimotor stage
D. Preoperational stage
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

36. Indicate true option. Which is not an element of intellectual development____ _?
A. Thinking
B. Imagination
C. Creativity
D. Tolerance
E. Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
D

37. Due to Piaget’s theory of cognitive development, the operational stage starts at age ____?
A. 3
B. 1
C. 7
D. 5
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

38. Indicate true option Which is not included under “Exceptional Category”?
A. Retarded
B. Slow
C. Gifted
D. Normal
E. Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
D

39. Choose one of the best options. Due to Piaget’s theory of cognitive development, the Formal stage starts at age____?
A. 6
B. 5
C. 8
D. 7
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

40.Which is not an element of mastery learning___ ?
A. Alternate methods of teaching
B. Use of alternate text-book
C. Group teaching
D. Child-centered learning activity
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

Pedagogy MCQs Part 1

Let’s start  –  Click Here

Pedagogy MCQs Part 2

Let’s start  –  Click Here

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.