Ethics MCQs

By: Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on April 30th, 2021

Ethics MCQs

(1) The word ethics stands for . . . .

a) Substances
b) Properties of chemicals
c) Study of molarity
d Both A and C
e) Understanding human nature
f) none of these

Answer - Click Here:
E

(2) Name the world’s largest retailer is . . . .

a) Proctor and Gamble
b) Wal-Mart
c) Liver Brothers
d) Dashang Group
e) bothe A and B
f) none of these

Answer - Click Here:
B

(3) Which country has more collectivist culture . . . .
a) USA
b) Japan
c) Pakistan
d) China
e) Both B and C
f) none of these

Answer - Click Here:
B

(4) The technique which is used in shadow pricing is . . . .
a) Accounting
b) Business Ethics
c) Management
d) Economics
e) Islamiyat
f) none ofthese

Answer - Click Here:
A

(5) The second stage of moral development . . . .

a) Principled
b) Conventional
c) Pre conventional
d) Both A and C
e) none of these

Answer - Click Here:
B

(6) Factor that affects ethical and unethical behaviour . . . .

a) Ethical dilemma
b) Diversity
c) Teamwork
d) Open communication
e) none of these

Answer - Click Here:
A

(7) The major types of ethical issues include except . . . .
a) Communication issues
b)Systematic issues
c) Corporate issues
d) Individual issues
e) none of these

Answer - Click Here:
A

(8) Total number of essential components of Moral reasoning are . . . .

a) 3
b) 4
c) 5
d) 8
e) 10
f) none of these

Answer - Click Here:
B

(9) The capitalist Justice stands for . . . .

a) Benefits should be distributed according to the value of the contribution the individual makes to a society
b) Benefits should not be distributed according to the value of the contribution the individual makes to a society
c) Benefits should be distributed accrding to employer judgement
d) none of these

Answer - Click Here:
A

(10) The principle of John Rawls assumes that a productive society will incorporate inequalities . . . .
a) Principle 1
b) Principle 2
c) Part a of principle 2
d) Part b of principle 2
e) none of these

Answer - Click Here:
B

(11) the following is an alternative to moral principles . . . .
a) Virtue Ethics
b) Logic Ethics
c) Real Ethics
d) A and C
e) None of the above

Answer - Click Here:
A

(12) Total number of stages of moral development proposed by Carol Gilligan . . . .

a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
e) none of these

Answer - Click Here:
A

Who should make the business plan?
(A). Entrepreneurs
(B). Consultants
(C). Engineers
(D). All of above options
(E). None of these
Multiple Choice Question Answer: (A). Entrepreneurs

How your Statement of Mission should describe your company?
(A). Commitment to quality
(B). Service and customer relationship
(C). Price positioning
(D). All of the above
Ans is (D). All of the above
Important section of a business plan is _________
(A). The Financials
(B). The Executive Summary
(C). Management & Organization
(D). Operations
Ans is (B). The Executive Summary

Publishing wrong information In Internet is ______
(A). an issue of Computer ethics
(B). an issue of Morality
(C). an issue of Computer equity
(D). an issue of the Digital divide
(E). None of these
Multiple Choice Question Answer: a

What are the steps in the Decision-making process?
(A). Orient
(B). Act
(C). Both a and b
(D). None
(E). None of these
Multiple Choice Question Answer: (C). Both a and b
We use which among the following technique in business organizations and firms for protecting the IT assets?
(A). Ethical hacking
(B). Unethical hacking
(C). Fixing bugs
(D). Internal data-breach
(E). None of these
Multiple Choice Question Answer: (A). Ethical hacking
______ is not a type of cyber-crime
(A). Data theft
(B). Installing antivirus for protection
(C). Damage to data and systems
(D). Forgery
(E). None of these
Multiple Choice Question Answer: (B). Installing antivirus for protection
One who believes in making decisions for the good of much people, he is known as ________
(A). utilitarianism
(B). teleology
(C). deontology
(D). egoism
(E). None of these
Multiple Choice Question Answer: (A). utilitarianism

Appraisal of employee is done for his/her ____
(A). performance
(B). Successful completion of projects and Initiatives
(C). Maintenance of good customer relation
(D). All of the above
(E). None of these
Multiple Choice Question Answer: (D). All of the above
What is the percentage of small businesses that fail within their first five years?
(A). 10
(B). 25
(C). 50
(D). 75
Ans is (D). 75

Read More MCQs of Ethics

  1. Professional Ethics MCQs
  2. Industrial Ethics MCQs
  3. Business Ethics MCQs
  4. Industry Ethics And Legal Issues MCQs
  5. Ethics of Ethical Hacking MCQs
  6. Social Responsibility and Managerial Ethics MCQs
  7. Moral Development MCQs
  8. Ethics MCQs
Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)