Natural Hazards and Disaster  Solved MCQ’s

Natural Hazards and Disaster  Solved MCQ’s

Let us discuss the Natural Hazards and Disaster  MCQ’s.

1. A sudden release of stored up energy in Earth’s then Earthquakes occur :
A. outer core
B. lower crust
C. upper mantle
D. inner core

Answer - Click Here:
C

2. select the correct statement accordance with related to the remedial steps to reduce the risk of life and properties by landslides..
A. Felling of trees and grazing in landslide-prone areas should be prohibited or restricted, Mapping of landslide-prone areas a7 construction of houses.
B. An effective way of durable landslides control is Afforestation in vulnerable areas.
C. Both A and B
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

3. Range of earthquakes that occur each year is approximate :
A. Millions
B. Hundreds
C. Billions
D. Thousands

Answer - Click Here:
D

4. Related to the characteristics of tsunami waves. Select the correct statement:
A. By the deep-focus earthquakes of high magnitude tsunamis are high energy sea waves caused mainly.
B. Dissemination of vulnerability risk information among the people and preparing a vulnerability map of the country.
C. Both A & B
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

5. Buildings may collapse which which are Poorly built at a scale of :
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8-10

Answer - Click Here:
B

6. Tsunami caused by:
A. Sudden vertical Earth movement’s.
B. Destructive plates’ Convergence on the ocean floor.
C. Volcanic eruptions are explosive in the seas/oceans.
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

7. Richter scale is a ________.
A. Area to vibration ratio scale
B. Volumetric scale
C. Logarithmic scale
D. Calculus scale

Answer - Click Here:
C

8. choose the correct statement from following which is related to the strategy to combat earthquake disasters.
A. Earthquake monitoring centres establishing fast dissemination of information among the people in the vulnerable areas and for regular monitoring.
B. The house types and building designs are modifying in the vulnerable areas and discouraging contribution of high rise buildings, big urban centres in such areas and large industrial establishments.
C. Both A & B
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

9. Frequently earthquakes occur most at:
A. plate vacuum
B. plate surface
C. ocean beds
D. plate boundaries

Answer - Click Here:
D

10. Who studies earthquakes and the mechanical characteristics of the Earth is a geophysicist is called ___________.
A. Archaeologist
B. Geographer
C. Seismologist
D. Geologist

Answer - Click Here:
C

11. Where earthquake takes place,the point is known as :
A. principal
B. focus
C. origin
D. epicenter

Answer - Click Here:
A

12. In Iceland the volcanic eruption falls under which volcanic belt in the World?
A. Divergent Plate Boundaries
B. Hot Spots
C. Belts of Convergent boundaries
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

13. Earthquake’s magnitude indicates amount of
A. energy released
B. oscillations
C. per second vibrations
D. per minute vibrations

Answer - Click Here:
A

14._______ types of volcanic eruptions associated with Lacroix.
A. Vulcanian
B. Strombolian Eruption
C. Hawaii Eruption
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)