Everyday science MCQs

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on March 27th, 2021

Everyday science MCQs

1.  Pepsin which is a digestive enzyme is produced in the …

A. Stomach
B. Small Intestine
C. Liver
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

2.  Nitrogen and element is found in …

A. Fats
B. Carbohydrates
C. Proteins
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

3.  What the kidneys in the human body do?

A. Regulate the concentration of the salts in blood and of the reaction of the blood
B. Regulate the water balance in the body
C. Execute waste products and any excess of salts
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

4.  Select from below, which is a complete food?

A. Milk
B. Cheese
C. Rice
D. None of Above

Answer - Click Here:
A

5.  Which one of the food doesn’t lack vitamin C?

A. Cheese
B. Rice
C. Milk
D. None of Above

Answer - Click Here:
C

6.  A newly born normal child will thrive best if it is given milk of …

A. Cow
B. Coat
C. Mother
D. None of these

Answer - Click Here:
C

7.  The red blood cells originate in the …

A. Brain
B. Muscles
C. Ligaments
D. Bone Marrow

Answer - Click Here:
D

8.  Through which of the following media does light travel fastest?

A. Water
B. Vaccum
C. Glass
D. Air

Answer - Click Here:
B

9.  Is DNA a?

A. Acetic Acid
B. A class of nucleic acids
C. Citric Acid
D. None of these

Answer - Click Here:
B

10.  The luster of diamond is due to …

A. Reflection
B. Total internal reflection
C. Refraction
D. None of these

Answer - Click Here:
D

11.  Who discovered the circulation of blood in the body?

A. Joseph Lister
B. Roberval Hooke
C. Jonas Salk
D. William Harvey

Answer - Click Here:
D

12.  Cellulose is a …

A. Fat
B. Carbohydrates
C. Protein
D. None of These

Answer - Click Here:
B

What number determines the position of an element in the Periodic Table?

(A). Electron

(B). Proton

(C). Neutron

(D).  Positron

Multiple Choice Question Answer: B


Which of the following is the principal constituent of the atmosphere of the Earth?

(A). Oxygen

(B). Carbon

(C). Hydrogen

(D).  Nitrogen

Multiple Choice Question Answer: D


Dry Ice is _____

(A). Solid Oxygen

(B). Solid Carbon Dioxide

(C). Solid Hydrogen

(D).  Solid Nitrogen

Multiple Choice Question Answer: B


The amount of common salt (Sodium Chloride) determines the salinity of seawater in how much amount of seawater?

(A). 1 gram

(B). 10 grams

(C). 1 kg

(D).  10 kg

Multiple Choice Question Answer: C


Which of the following planet is easily visible from Earth?

(A). Mercury

(B). Venus

(C). Mars

(D).  Jupiter

Multiple Choice Question Answer: B


What are the planets that are visible to us without using a telescope?

(A). 3

(B). 4

(C). 5

(D).  6

Multiple Choice Question Answer: C


What is the famous equation of Einstein which states that mass and energy are interchangeable?

(A). E = mc2

(B). E = cm2

(C). M = ec2

(D).  M = ce2

Multiple Choice Question Answer: A


Great Spot is on which of the following planet?

(A). Saturn

(B). Venus

(C). Mars

(D).  Jupiter

Multiple Choice Question Answer: D


How much is the 1 light-year?

(A). 9.5×106 km

(B). 9.5×109 km

(C). 9.5×1012 km

(D).  9.5×1018 km

Multiple Choice Question Answer: C


Which of the following is the bodyguard of the Earth that saves the Earth from many Comets and Asteroids?

(A). Mars

(B). Saturn

(C). Uranus

(D).  Jupiter

Multiple Choice Question Answer: D


What is the SI unit of electric current?

(A). Columb

(B). Ampere

(C). Volt

(D).  Watt

Multiple Choice Question Answer: B

 

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.