Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Islamic jurisprudence solved MCQs for lawyer

Islamic jurisprudence solved MCQs for lawyer

1.  What is void bequest?

a) temporary bequest

b) alternative bequest

c) contingent bequest

d) none of these

Answer - Click Here:
C

2. To whom Maa ‘si’ deals with?

a) crime

b) torts

c) threat

d) none of these

Answer - Click Here:
A

3.  When the four schools of thoughts were founded?

a) mughals

b) fatimads

c) abbasids

d) mongols

Answer - Click Here:
C

4. Analogy is the rule of which of the following?

a) translation

b) interpretation

c) deduction

d) all of these

Answer - Click Here:
C

5. What is the atonement for the non-discharge of an obligation?

a) kafarat

b) ta’azir

c) khiraj

d) none of these

Answer - Click Here:
C

6. Who wrote Al-tarikhul-Kabir?

 a) Amam Bukhari

b) Amam Muslim

c) Amam Malik

d) none of these

Answer - Click Here:
B

7. Which one is not heritable?

a) movable

b) self acquired

c) ancestral

d) none of these

Answer - Click Here:
B

8. When is talab-e-mowasbat is made?

a) before decree

b) before sale

c) before court

d) none of these

Answer - Click Here:
B

9. Imam shafi wrote a book on …

a) science of foundation

b) science of communication

c) science of law

d) none of these

Answer - Click Here:
C

10. Polygamy is the plurality of 

a) husbands

b) wives

c) both 

d) none of these

Answer - Click Here:
B

11. What does qisas means?

a) life of life

b) death

c) blood money 

d) none of these

Answer - Click Here:
A

12. Mubah means …

a) immisible

b) permissible

c) abominable

d) recomemded

Answer - Click Here:
B

 

 

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.