Islamic Ghazwa MCQ’s

Let us see the important Islamic Ghazwa MCQ’s.

1. The first battle in history Widdah or Abwa held in:
A. 2 A.H
B. 3 A.H
C. 1 A.H
D. 4 A.H

Answer: C

2. In 17th of Ramadan Badar fought in ______ A.H:
A. 2
B. 3
C. 1
D. 4

Answer: A

3. In 17th of Shawal Udha fought _______ A.H:
A. 2
B. 3
C. 5
D. 4

Answer: B

4. Khandaq(Ahzab) fought in _____A.H:
A. 2
B. 3
C. 5
D. 4

Answer: C

5. Hunain wass fought in _____ A.H:
A. 6
B. 7
C. 8
D. 9

Answer: C

6. Conquest of Makkah in ____ A.H:
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10

Answer: b

7. Treaty of Hudaibiya in ____ A.H :
(a) 6
(b) 7
(c) 5
(d) 4

Answer: A

8. vanquishing of khyber in ____ A.H :
(a) 6
(b) 7
(c) 5
(d) 4

Answer: A

9. Preaching of Islam Battle of Mutah to various king in _____ A.H:
A. 6
B. 8
C. 5
D. 4

Answer: b

10. Badar is basically named by _______ :
A. Village
B. City
C. Country
D. None of These

Answer: A

11. Uhd iS basically named by:
(a) Mountain
(b) Village
(c) Hill
(d) None of These

Answer: C

12. Yom-ul Furqan is also known to:
A. Yom ul Uhd
B. Yom ul Khndaq
C. Yom ul Badar
D. None of These

Answer: C

13. Fath-e- Mobeen is also known to:
A. Uhd
B. Badar
C. Sulah Hudaibiah
D. None of These

Answer: C

14. In Battle of Badar number of Muslim soldiers was:
A. 213
B. 313
C. 413
D. 513

Answer: CB

15. A number of soldiers of Kuffar in Battle of Badar was:
(a) 1000
(b) 2000
(c) 1500
(d) 1200

Answer: a

16. Battle of Badar was fought for ______:
A. 1 time
B. 2 Times
C. 3 Times
D. None of these

Answer: C

17. In the Battle of Badar, the number of Muslims Martyr was:
A. 13
B. 10
C. 14
D. 11

Answer: C

18. In Battle of Badar, Number of Kuffar’s who killed was:
A. 40
B. 80
C. 75
D. 70

Answer: D

19. In Badar battle leader of the Kuffar’s was:
A. Abu Sufiyan
B. Abu Jahal
C. Abu Lahab
D. None of These

Answer: B

20. The number of Muslim soldiers in Battle of Uhad are:
A. 1000
B. 2000
C. 1500
D. 500

Answer: A

21. Number of Kuffar soldiers In Battle of Uhad are:
A. 3000
B. 5000
C. 4000
D. 2000

Answer: A

22. In the battle of Uhad Number of Muslim martyrs was:
A. 70
B. 71
C. 69
D. 60

Answer: A

23. Means of AZHAB is :
(a) Allies
(b) Split
(c) enemy
(d) None Of These

Answer: A

24. Battle of _____ is also known as The Battle of Khandaq :
A. Uhd
B. Badar
C. Hunain
D. Ahzab

Answer: D

25. Holy Prophet Hazrat Muhammad ﷺ not participated in a battle is known as:
A. Uhd
B. Badar
C. Saria
D. None of these

Answer: C

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)