Islamic studies MCQs

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on September 16th, 2019

Islamic studies MCQs

1) The age of Hazrat Muhammad (SAW) when He (SAW) went to Syria with Hazrat Abu-Talib________.

a) 24 years

b) 12 years

c) 15 years

d) 35 years

Answer - Click Here:
B

2) The country which has highest per capita income in the Muslim world?

a) Kuwait

b)Turkey

c) Iran

d) Saudi Arabia

Answer - Click Here:
A

3) Hazrat Muhammad (SAW) foster mother name________?

a) Hazrat Khola(RA)

b) Hazrat Halema(RA)

c) Hazrat Khola(RA)

d) All of them

Answer - Click Here:
D

4) When Habshah migration take place?

a) 620 AD

b) 640 AD

c) 635 AD

d) 615 AD

Answer - Click Here:
D

5) Year of sorrow___________?

a) 10th Nabvi

b) 7th Nabvi

c) 11th Nabvi

d) 13th Nabvi

Answer - Click Here:
A

6) Name the pillars of Islam________?

a) Shahadateen, Salat, Soam & Hajj

b) Zakat, Salat, Hajj & Soam

c) Salat, Hajj, Shahadateen & salat

d) None

Answer - Click Here:
A

7) Qibla changed in which Hijri?

a) 4th Hijri

b) 5th Hijri

c) 2nd Hijri

d) 1st Hijri

Answer - Click Here:
C

8) The wife of Hazrat Muhammad (SAW) whose name is Umm-ul-Masakeen?

a) Hazrat Ayesha (RA) 

b) Hazrat Zainab (RA) 

c) Hazrat Khadija (RA)

D) Hazrat Umme Habiba (RA)

Answer - Click Here:
B

9) Umm-ul-Momineen who died in last?

a) Hazrat Javeria (RA)

b) Hazrat Ayesha (RA)

c) Hazrat Umm-e-Salma(RA)

d) Hazrat Zainab(RA)

Answer - Click Here:
C

10) The Abbasids calipah total time period?

a) 600 years

b) 1200 years

c) 508 years

d) 209 years

Answer - Click Here:
C

11) Name the youngest son of Hazrat Adam (AS)?

a) Hazrat Shees

b) Hazrat Uzair

c)Hazrat Umar

d) Hazrat Idrees

Answer - Click Here:
A

12) In battle of badar how many Sahabah(RA) martyred?

a) 14

b) 17

c) 20

d) 11

Answer - Click Here:
A

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.