Biological Psychology MCQs

Let us see the Biological Psychology MCQs.

1) The certain characteristics of the principle of natural selection propose that will become more prevalent in a species that:
a) increase the likelihood that an organism will completely reproduce
b) are associated with multiple genetic mutations
c) inhibit reproduction behaviors
d) impair adaptation to the local environment

Answer - Click Here:
A

2) Genetic mutations are involved in:
a) The accidental changing in the chromosomes of eggs and sperms
b) poor adaptation to the environment
c) increased reproductive success
d) both a and b

Answer - Click Here:
A

3) Who was the first that linked the brain with emotions and thought?
a) Descartes
b) Hippocrates
c) Aristotle
d) Galen

Answer - Click Here:
B

4) which is the correct statements for Descartes would have been most comfortable with?
a) the universe is a mental construction
b) the body is a hallucination produced by the mind
c) the mind is not made up of matter
d) everything is made of matter

Answer - Click Here:
B

5) The basal ganglia is responsible for?
a) movement
b) motion
c) force
d) memory

Answer - Click Here:
A

6) The important function of the corpus callosum is to:
a) interconnect the cerebral hemispheres
b) Movements of the mouth and neck
c) channel sensory information and relay centre’s
d) Handle the outcome of neurohormones from the pituitary

Answer - Click Here:
A

7) Normally, how many cells are present in a brain?
a) 100 billion
b) 10 lac
c) 1 thousand
d) 1 billion

Answer - Click Here:
A

8) Which response the cerebellum?
a) emotion
b) learning
c) coordination
d) memory system

Answer - Click Here:
C

9) Positron emission tomography scans calculated by?
a) electrical activity only
b) metabolic activity only
c) both types of activity
d) both a and b

Answer - Click Here:
B

10) Who was the earliest case study?
a) Mark Smith
b) Phillip May
c) HM
d) Phineas Gage

Answer - Click Here:
D

11) suppose, only one MZ twin of human is diagnosed with a disorder, then we called…
a) concordant
b) cordant
c) discordant
d) both a and c

Answer - Click Here:
C

12) The function of antisense oligonucleotides is?
a) block production of enzymes encoded by genes
b) block release of enzymes
c) block release of proteins
d) block release of enzymes and protien

Answer - Click Here:
B

13) The myelin sheath is made from?
a) 80% Lipid and 20% protein
b) 40% lipid and 60% protein
c) 100% lipid
d) 10% lipid and 90% protein

Answer - Click Here:
A

14) Which is the fastest route of administering drugs?
a) intraperitoneal injection
b) intramuscular injection
c) intravenous injection
d) both a and b

Answer - Click Here:
C

15) The prefrontal cortex is included in …
a) memory
b) force
c) emotion
d) executive functions

Answer - Click Here:
D

16) Which plays an important function in positive reinforcement in drug addiction?
a) the release of dopamine
b) the production of proteins
c) the production of enzymes
d) the production of enzymes

Answer - Click Here:
A

17) Cross tolerance is…
a) no adicttion to any drugs
b) exposure to one drug make reason of tolerance to other drugs
c) both a and b
d) none of the above

Answer - Click Here:
B

18) Why drug addictor commonally prefer heroin to morphine?
a) it is a better drug
b) the effects are different
c) It has no effects
d) the effects are more rapid

Answer - Click Here:
D

19) Relapse of drugs are reason of activation of ?
a) nigrostriatal dopamine pathway
b) mesocortical system
c) mesolimbic system
d) both a and c

Answer - Click Here:
C

Subscribe for Friendship

Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

Buy advertisement space on T4Tutorials

For more details email [email protected]