Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

MCQs of Numerical Analysis

MCQs of Numerical Analysis

1. What is the other name of Jacobi’s method?
A. Simultaneous method
B. Diagonal method
C. Displacement method
D. Simultaneous displacement method

Answer - Click Here:
D

2. How much significant digits in this number 204.020050?
A. 5
B. 7
C. 9
D. 11

Answer - Click Here:
C

3. Which one of convergence is sensitive to starting value?
A. Newton-Raphson method
B. False position
C. Gauss seidal method
D. All of these

Answer - Click Here:
A

4. What is required to perform a Chi-square test?
A. Data be measured on a nominal scale
B. Each cell has equal number of frequencies
C. Data conform to a normal distribution
D. All of these

Answer - Click Here:
D

5. What is the Order of convergence of Regula-Falsi?

A. 2.312
B. 2.231
C. 1.618
D. 1.321

Answer - Click Here:
C

6. What is the expected value of the random variable?
A. Is another term for the mean value
B. Will also be the most likely value of the random variable
C. Cannot be greater than 1
D. Is also called the variance

Answer - Click Here:
A

7. What is a root correct to three decimal places of the equation x3 – 3x – 5 = 0 by Using Newton-Raphson method?
A. 2.222
B. 2.279
C. 2.275
D. None of these

Answer - Click Here:
B

8. When Δf(x) = f(x+h) – f(x), then constant k=?
A. f(x + k) – f(x)
B. f(k)- f(0)
C. 0
D. 1

Answer - Click Here:
C

9. By using Newton-raphson method, Double (Repeated) root of 4×3- 8×2- 3x + 9 = 0 is?
A. 1.6
B. 1.55
C. 1.4
D. 1.5

Answer - Click Here:
D

10. Newton-Raphson method is useable to?
A. Algebraic equations only
B. Transcendental equations only
C. Both algebraic and Transcendental Equations
D. Both algebraic and transcendental and also used when the roots are complex

Answer - Click Here:
C

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *