MCQs of Boolean Algebra

MCQs of Boolean Algebra

Let’s begin with some most important MCs of Boolean Algebra.

1. switching algebra is also called?
A. Boolean algebra
B. algebra
C. arithmetic algebra
D. linear algebra

Answer - Click Here:
A

2. According to the law of Boolean algebra absorption, which is correct?
A. (x+y)=xy
B. x+xy=x
C. xy+y=x
D. None of these

Answer - Click Here:
C

3. A Boolean function may convert into?
A. map
B. matrix
C. logical graph
D. logical diagram

Answer - Click Here:
D

4. What is meant of this equation X*y = y*x?
A. associative law
B. identity element
C. commutative law
D. inverse property

Answer - Click Here:
B

5. Which expression shows the commutative law of multiplication?
A. AB = B + A
B. A + B = B + A
C. AB = BA
D. All of these

Answer - Click Here:
C

6. Which expression express the distributive law of Boolean algebra?
A. A(B + C) = AB + AC
B. (A + B) + C = A + (B + C)
C. A(BC) = (AB) + C
D. None of these

Answer - Click Here:
A

7. The equation is C + CD is equal to?
A. C + D
B. D
C. A
D. None of these

Answer - Click Here:
D

8. In Boolean algebra, What is meant of this word “literal”?
A. the inverse function
B. a product term
C. a variable or its complement
D. All of the above

Answer - Click Here:
C

9. By converting the Boolean expression LM + M(NO + PQ) into SOP then we get?
A. LM + MNOPQ LM + M + NO + MPQ
B. LM + MNO + MPQ
C. LM + MNOPQ
D. L + MNO + MPQ

Answer - Click Here:
B

10. Which expressions is in (SOP) form?
A. AB(CD)
B. (A + B)(C + D)
C. AB + CD
D. (A)B(CD)

Answer - Click Here:
C

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]