MCQs of Geometry

MCQs of Geometry

Let’s begin with some most important MCs of Geometry.

1. The midpoint of the line joining two points (36, 6) and (16, 4) are:
A. (1, 10)
B. (5, 26)
C. (10, 1)
D. (26, 5)
E. None of These

Answer - Click Here:
D

2. A line segment is formed by joining
A. more than three points
B. two points
C. four points
D. three points
E. None of These
Answer - Click Here:
B

3. Which of the following is an obtuse angle?
A. 8⁄20 of a complete rotation
B. 11⁄21 of a right angle
C. 8⁄20 of a right angle
D. 11⁄21 of a complete rotation
E. None of These
Answer - Click Here:
A

4. _____ angle is less than 90°
A. obtuse angle
B. right angle
C. acute angle
D. reflex angle
E. None of These
Answer - Click Here:
C

5. Which of the following two angles are classified as complementary?
A. 65° and 25°
B. 70° and 30°
C. 120° and 60°
D. 50° and 30°
E. None of These
Answer - Click Here:
A

6. Opposite vertical angles are also _____
A. scalene
B. equal
C. not equal
D. opposite
E. None of These
Answer - Click Here:
B

7. ____ are created when two lines make an angle.
A. vertex
B. scalene
C. segment
D. rays
E. None of These
Answer - Click Here:
D

8. Surface area of a hollow cylinder with, radius and height is measured by
A. 2πrh
B. πrh
C. 2πr + h
D. 2πr – h
E. None of These
Answer - Click Here:
A

9. ________ polygon has 10 sides.
A. heptagon
B. decagon
C. hexagon
D. quadrilateral
E. None of These
Answer - Click Here:
B

10. ________ polygon has 8 sides.
A. nonagon
B. hexagon
C. octagon
D. decagon
E. None of These
Answer - Click Here:
C

11. Two rays meet each other at a certain point then the ______
A. line is formed
B. angle is formed
C. line segment is formed
D. all of the above
E. None of These
Answer - Click Here:
B

12. The sum must be equal to _____ when two angles are classified as complementary angles.
A. 360°
B. 180°
C. 120°
D. 90°
E. None of These
Answer - Click Here:
D

13. A _____ is a path described by any moving point.
A. rays
B. ordinate ray
C. line
D. line segment
E. None of These
Answer - Click Here:
C

14. Sum of adjacent angles is equal to ______ on a line.
A. 180°
B. 90°
C. 120°
D. 140°
E. None of These
Answer - Click Here:
A

15. Angles that have a common side and a common vertex on a line are classified as
A. complementary angles
B. vertically opposite angles
C. supplementary angles
D. adjacent angles
E. None of These
Answer - Click Here:
D

16. _______ has no equal angles and no equal sides.
A. right angle
B. isosceles triangle
C. equilateral triangle
D. scalene triangle
E. None of These
Answer - Click Here:
D

17. The perimeter of a rectangle is measured by (with base ‘b’ and height ‘h’)
A. 2(h + b)
B. 2 × b⁄h
C. 2(h – b)
D. 2(b – h)
E. None of These
Answer - Click Here:
A

18. Area of a rectangle is measured by (with base ‘b’ and height ‘h’)
A. b + h
B. b × h
C. h⁄b
D. b⁄h
E. None of These
Answer - Click Here:
B

19. _______ goes through midpoint from one side of a circle to the other side of a circle.
A. area
B. angle
C. diameter
D. radius
E. None of These
Answer - Click Here:
C

20. Polygon’s exterior angles sum up to _______
A. 360°
B. 270°
C. 180°
D. 90°
E. None of These
Answer - Click Here:
A

21. When two straight lines intersect each other, which type of angle is formed?
A. vertically opposite angles
B. supplementary angles
C. adjacent angles
D. complementary angles
E. None of These
Answer - Click Here:
A

22. If two angles are supplementary angles, what will be their sum?
A. 120°
B. 180°
C. 90°
D. 160°
E. None of These
Answer - Click Here:
B

23. Two angles are complementary, one of angle is of 52°. What will be the angle of the second?
A. 68°
B. 100°
C. 38°
D. 128°
E. None of These
Answer - Click Here:
C

24. Which of the following is an acute angle?
A. 10⁄20 of a complete rotation
B. 45⁄47 of a right angle
C. 4⁄9 of a right angle
D. 23⁄86 of a complete rotation
E. None of These
Answer - Click Here:
C

25. ________ polygon have four sides.
A. nonagon
B. quadrilateral
C. hexagon
D. heptagon
E. None of These
Answer - Click Here:
B

26. _______ equals to the sum of all angles around the main point.
A. 90°
B. 270°
C. 180°
D. 360°
E. None of These
Answer - Click Here:
D

27. ______ connects any two points on a circle.
A. chord
B. radius
C. perimeter
D. diameter
E. None of These
Answer - Click Here:
A

28. Angles that are opposite to one and other are known as _______.
A. supplementary angles
B. reflective angles
C. complementary angles
D. vertical angles
E. None of These
Answer - Click Here:
D

29. A triangle that has 2 equal angles and 2 equal sides is called
A. right angle
B. equilateral triangle
C. isosceles triangle
D. scalene triangle
E. None of These
Answer - Click Here:
C

30. _______ is a line from the center of a circle to the circumference of a circle.
A. radius
B. diameter
C. midpoint
D. area
E. None of These
Answer - Click Here:
A

31. ________ polygon have five sides.
A. hexagon
B. pentagon
C. decagon
D. nonagon
E. None of These
Answer - Click Here:
B

32. Diameter of a radius is equal to ______.
A. 2⁄r
B. r⁄2
C. 2 + r
D. 2r
E. None of These
Answer - Click Here:
D

33. A line segment is extended from only one end-point, the other point remains the same, it is called ______
A. intersecting line
B. plane
C. line
D. ray
E. None of These
Answer - Click Here:
D

34. _______ angle is formed when two rays meet.
A. acute angle
B. vertex
C. obtuse angle
D. right angle
E. None of These
Answer - Click Here:
B

35. _______ angles sum up to 180°.
A. supplementary angles
B. complementary angles
C. vertical angles
D. reflective angles
E. None of These
Answer - Click Here:
A

36. Circumference of a circle is measured by
A. πr
B. πr⁄2
C. 2πr
D. 2π⁄r
E. None of These
Answer - Click Here:
C

37. Area of circle is measured by
A. r²⁄π
B. π²r
C. π⁄r²
D. πr²
E. None of These
Answer - Click Here:
D

38. ______ angles have exactly 90° angles.
A. obtuse angles
B. right angles
C. reflective angles
D. acute angles
E. None of These
Answer - Click Here:
B

39. _______ polygon have nine sides.
A. quadrilateral
B. hexagon
C. decagon
D. nonagon
E. None of These
Answer - Click Here:
D

40. Which of the following two angles are together classified as supplementary angles?
A. 135° and 45°
B. 60° and 30°
C. 70° and 50°
D. 55° and 65°
E. None of These
Answer - Click Here:
A

41. An angle which is larger than 180° and is less than 360° is classified as
A. obtuse angle
B. acute angle
C. reflex angle
D. right angle
E. None of These
Answer - Click Here:
C

42. An angle which is larger than 90° and less than 180° is called
A. right angle
B. obtuse angle
C. acute angle
D. reflex angle
E. None of These
Answer - Click Here:
B

43. Which of the following is a reflex angle?
A. 11⁄21 of a complete rotation
B. 10⁄13 of a complete rotation
C. 3⁄4 of a complete rotation
D. all of the above
E. None of These
Answer - Click Here:
E

44. The surface area of a solid cylinder is calculated by (with radius ‘r’ and height ‘h’)
A. πrh + πr²
B. πrh – πr²
C. 2πrh + 2πr²
D. 2πrh – 2πr²
E. None of These
Answer - Click Here:
C

45. A triangle that has 3 equal angles and 3 equal sides is called
A. equilateral triangle
B. scalene triangle
C. right angle triangle
D. isosceles triangle
E. None of These
Answer - Click Here:
A

46. A polygon whose all sides and angles are equal is known as________.
A. vertical
B. quadrilateral
C. reflective
D. regular
E. None of These
Answer - Click Here:
D

47. ________ is known as the longest chord in a circle.
A. radius
B. diameter
C. midpoint
D. area
E. None of These
Answer - Click Here:
B

48. _______ polygon have 3 sides.
A. triangle
B. quadrilateral
C. rectangle
D. hexagon
E. None of These
Answer - Click Here:
A

49. Two parallel lines intersect.
A. True
B. False
C. None of These
Answer - Click Here:
B

50. A triangle with _______ is a closed planer shape.

A. 4 sides
B. 2 sides
C. 5 sides
D. 3 sides
E. None of These

Answer - Click Here:
D

51. Unit in which angles are measured is?
A. km
B. cm
C. degrees
D. inches
E. None of These

Answer - Click Here:
C

52. Angles that are less than 360° and greater than 180° are called
A. acute angles
B. right angles
C. obtuse angles
D. reflective angles
E. None of These
Answer - Click Here:
D

53. _______ polygon have 6 sides.
A. hexagon
B. quadrilateral
C. heptagon
D. nonagon
E. None of These
Answer - Click Here:
A

54. A Circle touching two produced sides internally and one side of triangle externally is called
A. e – center
B. e – circle
C. circumference
D. circumangle
E. None of These
Answer - Click Here:
B

55. _______ polygon have 7 sides.
A. quadrilateral
B. hexagon
C. heptagon
D. decagon
E. None of These
Answer - Click Here:
C

56. Area of a triangle with height h and base b is denoted by
A. 2 + bh
B. 1⁄2 × bh
C. 2⁄bh
D. 2 × bh
E. None of These
Answer - Click Here:
B

57. There are ______ types of triangles.
A. 3
B. 2
C. 4
D. 5
E. None of These
Answer - Click Here:
A

58. Angles that are less than 90° and greater than 0°are called
A. right angles
B. obtuse angles
C. reflective angles
D. acute angles
E. None of These
Answer - Click Here:
D

59. The volume of a cylinder is measured by (with radius ‘r’ and height ‘h’)
A. πh²⁄r
B. πr²h
C. πr × h
D. πr²⁄h
E. None of These
Answer - Click Here:
B

You can also know the following topics

Geometry MCQs for NTS | geometry MCQs for entry test | geometry MCQ questions and answers for class 10] | geometry aptitude MCQ | MCQs on plane geometry | math mcq| basic geometry questions and answers | objective questions on plane geometry.

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]