Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

MCQs of Number Theory

Table of Contents

MCQs of Number Theory

1. What is the number of elements in this set {{a, b}, c}?
A. 1
B. 3
C. 4
D. 0

Answer - Click Here:
C

2. What is the order of the power set n?
A. n2
B. 2n
C. n
D. None of these

Answer - Click Here:
B

3. If this is a bijective function [f: A —>] then f -1 off =?
A. IA(Identity map of the set A)
B. f -1
C. f
D. f o f -1

Answer - Click Here:
A

4. What is the identity element in the group (R*, *) If * is defined on R* as a * b = (ab/2)?
A. 1/2
B. 1/3
C. 1
D. 2

Answer - Click Here:
D

5. If {1, – 1, I,- i } is a group then what is the inverse of – i in the multiplicative group?
A. -1
B. -i
C. i
D. 1

Answer - Click Here:
C

6. What is the value of (a-1 b)-1 in the group (G, .)?
A. b-1a
B. ab-1
C. ba-1
D. a-1b

Answer - Click Here:
A

7. What is the inverse of a if (Z,*) is a group with a*b = a+b+1 ∀ a,b ∈ Z?
A. a-2
B. -a-2
C. 0
D. -2

Answer - Click Here:
B

8. Which one of the following statement is TRUE?
A. Set of all matrices forms a group under multiplication
B. Set of all rational negative numbers forms a group under multiplication
C. Set of all non-singular matrices forms a group under multiplication
D. Both (b) and (c)

Answer - Click Here:
C

9. Which one of the statement is FALSE?
A. The set of rational integers is an abelian group under addition
B. The set of rational numbers form an abelian group under multiplication
C. The set of rational numbers is an abelian group under addition
D. None of these

Answer - Click Here:
D

10. G = {2, 4, 6, 8) is a group under multiplication modulo 10 then what is the identity element?
A. 8
B. 6
C. 10
D. 0

Answer - Click Here:
B

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *