The Dying Sun Summary Questions Answers 9th class

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on March 3rd, 2022

 

Summary of The Dying Sun

The dying sun is about the existence of life in the universe. Sir James Jeans, who is the writer of this essay elaborates on the big bang theory which caused the creation of life.

 

He says that some stars in the universe are larger than our earth; even thousands of planets like our earth can fit in each star. Despite this, there would be a spare room. While talking about the number of stars, the writer says that they are large in number. He assumes that they are equal to the grains of sand of all the seashores throughout the world. So, if we look at our earth, it is too small as compared to the whole universe.

 

These stars are moving in their orbit within the universe in groups or individually. It is too rare that one star comes close to another. Here, the writer talks about the big bang theory. He assumes that a star would come close to the sun while wandering into space.  It created tides on the surface of the sun. As the star came nearer, the tides became larger like a mountain. That mountain finally burst and its pieces spread in the universe. These pieces are the planets that move around the sun. Our earth is one of them.

 

Then the writer talks about the survival of life on the stars. He says that the stars are so hot that we cannot imagine the existence of life on them. He says that the pieces of the broken sun became cooler later on and life began on a planet like our earth.

 

The writer says that when we try to explore nature, we are frightened because it is too vast. The stars are also far away from each other. As far as the existence of life is concerned, our earth is the only planet where survival of life is possible. Because other planets don’t have suitable circumstances that are crucial for life.

 

Questions Answers of the lesson  “The Dying Sun”

 

Question1: A star rarely comes near other stars. Explain it.

ANSWER:  A star rarely comes near other stars. It is because the stars are millions of miles away from each other. Additionally, space is very vast and each star travels in its orbit.

 

Question 2: According to the writer, what happened when a star came near the sun while wandering through space?

ANSWER:  When a star came near to the sun, the tides were generated on the surface of the sun. Later on, a mountain was formed from those tides.

 

Question 3: What happened when the star came closer to the sun?

ANSWER:  When the star came closer, the mountain of tides became higher. It finally burst and was torn to pieces.

 

Question 4: What do you say about planets? How did they form?

ANSWER:  Planets are the broken pieces of that mountain form of tides on the surface of the sun.

 

Question 5: There is no life on other stars. Why?

ANSWER:  There is no life on other stars because they are too hot due to the fire on them. So, life cannot exist on other stars.

 

Question 6: How and when life began on the earth?

Ans: No one is sure how and when life began on the earth. It is assumed that it would be started with simple organisms that could reproduce other organisms. By that time, they became complex and finally, human beings were created.

 

Question 7:  Why do we find the universe frightening?

ANSWER:  When we try to explore the universe, we find it frightening. This is because it is too vast and the stars are far away from each other and we find loneliness. This is also because there is no life on other planets like earth.

 

Question 8: What are the suitable circumstances for the survival of life on other heavenly bodies like our earth?

ANSWER:  Air, water, and suitable temperature are the necessary conditions for life on other heavenly bodies. These conditions only exist on our earth. That is why there is no life on other planets.

 

Question 9: Talk about the traveling of the stars in the universe.

ANSWER:  The stars move individually or in groups in the universe. There is too much distance among them.

 

Question 10: What do you think about the temperature belts?

ANSWER:   Temperature belts are present across the hot stars. The temperature remains moderate there and life can also exist there. Outside the belts, it is too cold and inside the belt, it is too hot.

 

 

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.