Last updated on:September 3rd, 2018,

MCQs of DLD

MCQs of DLD

1. Which of the following gates give output 1, if and only if at least one input is 1?

A.OR
B.AND
C.NOR
D.NAND

Answer - Click Here:
A

 

2. For performing the function of two input OR gate, What is the minimum number of two-input NAND gates used?

A.2
B.3
C.4
D.5

Answer - Click Here:
B

 

3. In an application where input signals may ________________,Asynchronous circuits are useful.

A. never change
B. change at any time
C. both a and b
D. None

Answer - Click Here:
C

 

4. The time required by a gate or inverter to change their state is called _______________.

A.Rise time
B.Decay time
C.Charging time
D.Propagation time

Answer - Click Here:
D

 

5. The next state is determined in a sequential circuit is determined by ________ and _______

A. Current state and external input
B. Current state, flip-flop output
C. State variable, current state
D. Input and clock signal applied

Answer - Click Here:
A

 

6. SR latch contain ______________

A. 4 input
B. 3 inputs
C. 2 inputs
D. 1 inputs

Answer - Click Here:
C

 

7. If a pulse change from 10% to 90% of its maximum value, the time required is known as _____________.

A.Rise time
B.Operating speed
C.Propagation time
D.Decay time

Answer - Click Here:
A

 

8. By using two cascading counters _____________, ____________ the divide-by-60 counter in digital clock is implemented.

A. Mod-10, Mod-50.
B. Mod-50, Mod-10
C. Mod-6, Mod-10
D. Mod-50, Mod-6

Answer - Click Here:
C

 

9. Which table is not a part of asynchronous analysis procedure?

A. transition table
B. excitation table
C. flow table
D. state table

Answer - Click Here:
B

10. Digital data can be applied to gate by maximum frequency which is called _________________.

A. Charging time
B. Propagation speed
C. Binary level transaction period
D. Operating speed

Answer - Click Here:
D

 

11. Minimum time for which input signal maintained at the input of flip-flop is called _____________ of the flip-flop.

A. Set-up time
B. Hold time
C. Pulse Stability time (PST)
D. Pulse Interval time

Answer - Click Here:
B

 

12. For making a transition table we use _____________.

A. 3 steps
B. 5 steps
C. 6 steps
D. 8 steps

Answer - Click Here:
C

 

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published.