Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

MCQs Digital Logic Design

MCQs Digital Logic Design

1. When we input two values 0 and 1 which of the following gates would output 1?

A. OR gate
B. NAND gate
C. AND gate
D. both a and c

Answer - Click Here:
D

 

2. one nibble= ________ bits
A. 16
B. 8
C. 4
D. 2

Answer - Click Here:
C

 

3. flip-flops that are unlocked are called

A. Transition tables
B. register
C. Latches
D. None

Answer - Click Here:
C

 

4. Which is not equal to x ?

A. X NAND 1
B. X NOR X
C. X NAND X
D. X NOR 1

Answer - Click Here:
D

 

5.What value Excess-8 code assigns to “-8”?

A. 0000
B. 1100
C. 1110
D. 1000

Answer - Click Here:
A

 

6.How many rows are needed in primitive flow table for gated latch?

A. 1 row
B. 3 rows
C. 5 rows
D. 7 rows

Answer - Click Here:
A

 

7. Which gate is added to the inputs to convert OR gate into NAND gate?
A. XOR
B. AND
C. OR
D. NOT

Answer - Click Here:
D

 

8. LUT What is the acronym for LUT?

A. Local User Terminal
B. Least Upper Time Period
C. Look Up Table
D. None of given options

Answer - Click Here:
C

 

9. Final stable state in all cases is ____________.

A. undefined
B. same
C. changed
D. inverted

Answer - Click Here:
B

 

10. Whcih gate is equal to the EXCLUSIVE NOR gate if we put inverter on it?

A. NAND
B. AND
C. XOR
D. OR

Answer - Click Here:
C

 

11. The three basic gates are

A. NOT, NOR, XOR
B. OR, AND, NAND
C. AND, NAND, XOR
D. NOT, OR, AND

Answer - Click Here:
D

 

12.In timing problem of _______________ complexity of asynchronous circuit is involved.

A. inputs
B. feedback path
C. clock pulses
D. outputs

Answer - Click Here:
B

 

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *