Important MCQs of DLD

Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on November 5th, 2020

Important MCQs of DLD

1. Why we use demultiplexer?

A. Route the data from a single input to one of many outputs
B. Select data from several inputs and route it to a single output
C. Perform serial to parallel conversion
D. Both a and b

Answer - Click Here:
D

2. Which is an example of synchronous inputs?

A. Preset input (PRE)
B. EN input
C. J-K input
D. Clear Input (CLR)

Answer - Click Here:
C

3. Which one is the Second step of making transition table?

A. determining feedback loop
B. designating output of loops
C. deriving functions of Y
D. plotting 

Answer - Click Here:
B

4. We can be imagined that an or gate is look like ____________

A. Switches connected in parallel
B. Switches connected in series
C. MOS transistors connected in series
D. None of these

Answer - Click Here:
A

5. The change from a current state to the next state is determined by

A. Previous state and outputs
B. Current state and outputs
C. Current state and the inputs
D. Previous state and inputs

Answer - Click Here:
C

6. Each gate take time for delay ______________

A. 2 to 10 ns
B. 3 to 10 ns
C. 1 to 5 ns
D. 3 to 5 ns

Answer - Click Here:
A

7. In Which combination of gates the arbitrary Boolean function is not possible?

A. OR gates and exclusive OR gate only
B. NAND gates only
C. OR gates and NOT gates only
D. OR gates and AND gates only

Answer - Click Here:
D

8. Which one of the following is used to simplify the circuit that determines the next state?

A. State diagram
B. State assignment
C. State reduction
D. Next state table

Answer - Click Here:
A

9. When both inputs are ____________ then NAND latch works.

A. inverted
B. 0
C. 1
D. don’t cares

Answer - Click Here:
C

10.____________adders are needed to construct an m-bit parallel adder.

A. m+1
B. m-1
C. m
D. m/2

Answer - Click Here:
B

11. ________________ is converted by a multiplexer with a register circuit.

A. Serial data to serial
B. Serial data to parallel
C. Parallel data to serial
D. Parallel data to parallel

Answer - Click Here:
C

12. changing in input more than one state is called _______________

A. undefined condition
B. ideal condition
C. reset condition
D. race condition

Answer - Click Here:
D

Select the function of a multiplexer
A. to perform serial to parallel conversion
B. to decode information
C. to transit data on N lines
D. Multiplexer is used to select 1 out of N input data sources and to transmit it to a single channel

Answer D. The multiplexer is used to select 1 out of N input data sources and to transmit it to a single channel

Select the combinational logic circuit which produces a specific binary word or number is

A. Encoder

B. Multiplexer

C. Decoder

D. Demultiplexer

Answer C. Decoder

Select from the following which circuit can be used as parallel to serial converter ?
A. Decoder
B. Demultiplexer
C. Multiplexer
D. Digital counter

Answer C. Multiplexer
Select the work of Shift registers from the following?
(A)shifting
(B)rotating
(C)both a and b
(D)adding

Answer: c. both a and b
.
The 7 segment produce output

(A). a to g
(B). a to f
(D). a to b
(D). a to z

Answer: a. a to g

Select the BCD to 7 segment
(A). Multiplexer
(B). encoder
(C) decoder
(D). Demultiplexer

Answer: c. decoder

Select the universal gate
(A) NAND
(B) AND
(C) OR
(D). NOT

Answer: a. NAND

Select the one operation that is not given by magnitude comparator
(A). equal
(B). addition
(C). greater
(D). less

Answer: b. addition
Enable input of the shift register is commonly called?
(A). load
(B). strobe
(C). reset
(D). store

Answer: b. strobe

More MCQs of Digital Logic Design (DLD)

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.