Macroeconomic MCQs

Macroeconomic MCQs

(1) For the consumption of fixed capital which term is used in economics…..

a) Production flow

b) Deprecition

c) Investment

d) Value added

e) Domestic value

Answer - Click Here:
B

(2) Main three Approches to measure economic activity….

a) Private,International & Public

b) Business, Pulic & International

c) Cost, Income & Expenses

d) Product,Income & Expenditures

e) Public, Product & Income

Answer - Click Here:
D

(3) In which year great depression hit the US…..

a) 1928

b) 1949

c) 1929

d) 1935

e) 2001

Answer - Click Here:
C

(4) What is the difference between Net value and Gross value……

a) Production flow

b) Depreciation

c) Investment

d) Domestic value

e) None of these

Answer - Click Here:
B

(5) All decisions taken by in planed economy…..

a) Shareholder

b) Consumers

c) Voters

d) Workers

e) Government

Answer - Click Here:
E

(6) Macroeconomics deals with 4 major factor…..

a) Government, Free-market, External sector & regulations

b) Households, External sector, government, and demand-supply

c) Households, firms, government and external sector

d) Firms, government, free-market, and regulations

e) A and B

Answer - Click Here:
C

(7) Study of macroeconomics deals with…..

a) Behaviour of firms

b) Behaviour of industry

c) Microeconomics aggregates

d) Macroeconomics Aggregates

e) Behaviour of individual units

Answer - Click Here:
D

(8) Which Gross National Product minus the depreciation…..

a) Net domestic product

b) Net national product

c) Gross national product

d) Gross domestic product

e) None of these

Answer - Click Here:
B

(9) The founding father of modern economics is……

a) F. Hayek

b) Samuelson

c) Adam Smith

d) John Maynard Keynes

e) None of these

Answer - Click Here:
C

(10) The study of inflation is a part of…..

a) Macroeconomics

b) Microeconomics

c) Descriptive economics

d) Normative economics

e) All of these

Answer - Click Here:
A

(11) The central problem in ecnomics is…..

a) Production

b) Allocation

c) Consumption

d) Development

e) Scarcity

Answer - Click Here:
E

(12) Money have a major influence on…..

a) Interest rates

b) Inflation

c) Business cycles

d) A and B

e) A, B & C

Answer - Click Here:
E