Microprocessor and computer architecture MCQs Quizlet 

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on November 6th, 2020

Microprocessor and computer architecture MCQs Quizlet 

1.  A dedicated computer is a computer that is assigned with …

a) only one task at a time

b) multiple task at a time

c) used by multiple person

d) none of these

Answer - Click Here:
A

2. Interrupts initiated by I/O devices are basically

a) external

b) internal

c) intrinsic

d) none of these

Answer - Click Here:
A

3. Which operations are performed by microprograms?

a) read

b) execute

c) right

d) read and execute

Answer - Click Here:
D

4. Where the operand is placed in the immediate addressing?

a) after OP code

b) before OP code

c) in CPU register

d) none of these

Answer - Click Here:
A

5. Which computer program is used to convert whole program into the machine lagnuage at a time ?

a) simulator

b) compiler

c) interpreter

d) commander

Answer - Click Here:
A

6. Which one of the operation is implemented by pipeline?

a) fetch array

b) code instruction

c) execute instruction

d) none of these

Answer - Click Here:
C

7. SRAM’s can be used as

a) caches

b) registers

c) buffer

d) TLB’s

Answer - Click Here:
A

8. Why we use higher order bits of addressess?

a) specify table address

b) specify row address

c) specify column address

d) none of these

Answer - Click Here:
B

9. Multiplexed signals of the controller are splitted as …

a) RAS and CAS

b) CAS and NAS

c) MAS and PAS 

d) EAS and RAC

Answer - Click Here:
A

10. A program is divided into parts for the ease of execution named as …

a) fragments

b) segments

c) pages

d) sheets

Answer - Click Here:
A

11. The binary address issued to the instructions and data is known as …

a) location address

b) physical address

c) logical address

d) none of these

Answer - Click Here:
C

12. MMU stands for

a) Memory Management Unit

b) Memory Model Unit

c) Memory Manipulation Unit

d) none of these

Answer - Click Here:
A

Read More Computer Architecture MCQs

  1. SET 1: Computer Architecture MCQs
  2. SET 2: Computer Architecture MCQs
  3. SET 3: Computer Architecture MCQs
  4. SET 4: Computer Architecture MCQs
  5. SET 5: Computer Architecture MCQs
  6. SET 6: Computer Architecture MCQs
  7. SET 7: Computer Architecture MCQs
  8. SET 8: Computer Architecture MCQs
  9. SET 9: Computer Architecture MCQs

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.