Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Computer Architecture Test MCQs

Computer Architecture Test MCQs

1. What is the main virtue for using single Bus structure?
A. Cost effective connectivity and ease of attaching peripheral devices
B. Fast data transfers
C. Cost effective connectivity and speed
D. None of these

Answer - Click Here:
A

2. __________ is the advantage of a single bus over a multibus:
A. High operating speed
B. Flexibility in attaching peripheral devices
C. Low cost
D. Both B & C

Answer - Click Here:
D

3. In various devices,________ are used to overcome the difference in data transfer speed:
A. Multiple Buses
B. Buffer registers
C. Speed-enhancing circuitry
D. Bridge circuits

Answer - Click Here:
B

4. Why is an extra clock needed in serial communication?
A. To make efficient use of RS-232
B. To synchronize the devices
C. For programmed baud rate control
D. None of these

Answer - Click Here:
C

5. What do we use to extend the connectivity of the processor bus?
A. PCI bus
B. Multiple bus
C. SCSI bus
D. Controllers

Answer - Click Here:
A

6. The idle situation occurs in which of the following instruction bus?
A. INX H
B. DAA
C. EI
D. DAD RP

Answer - Click Here:
D

7. What does a bus standard developed by IBM for their line of computers ‘PC AT’ called?
A. M-bus
B. ISA
C. IB bus
D. None of these

Answer - Click Here:
B

8. What is the addressing called that is used in an instruction of the form ADD X Y is?
A. Indirect
B. Index
C. Absolute
D. Immediate

Answer - Click Here:
C

9. _______ is the bus used to connect the monitor to the CPU:
A. Memory bus
B. Rambus
C. PCI bus
D. SCSI bus

Answer - Click Here:
D

10. Through which technique, the speed imbalance between memory access and CPU operation can be reduced?
A. Memory interleaving
B. Cache memory
C. Reducing the size of memory
D. Both A & B

Answer - Click Here:
D

11. What does ANSI stand for?
A. American National Standards Institute
B. American Network Standard Interfacing
C. American Network Security Interrupt
D. American National Standard Interface

Answer - Click Here:
A

12. _______ does not need extra hardware for refreshing of DRAM:
A. Motorola – 6800
B. 8085
C. Z – 80
D. All of these

Answer - Click Here:
C

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *