Computer Architecture MCQs

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on November 6th, 2020

Computer Architecture MCQs

1. Which format is used to store data?
A. Hexadecimal
B. Octal
C. Decimal
D. BCD

Answer - Click Here:
D

2. A computer add and compare data at _________?
A. CPU chip
B. Memory chip
C. Hard disk
D. Floppy disk

Answer - Click Here:
A

3. _______ is the 8-bit encoding format used to store data in a computer:
A. ANCI
B. USCII
C. ASCII
D. EBCDIC

Answer - Click Here:
D

4. What does a microcomputer system consist of?
A. Memory
B. Peripheral equipment
C. Microprocessor
D. All of these

Answer - Click Here:
D

5. _________ is used in a source program:
A. Natural language
B. Assembly language
C. High-level language
D. Machine level language

Answer - Click Here:
C

6. Which operation a CPU do not perform?
A. Arithmetic operation
B. Data transfer
C. Logic operation
D. All of these

Answer - Click Here:
D

7. _________ is made of semiconductors:
A. Hard-disk
B. RAM
C. CD disk
D. Floppy disk

Answer - Click Here:
B

8. What is a pipelining strategy called?
A. Instruction manipulation
B. Instruction decoding
c. Instruction prefetch
D. Instruction execution

Answer - Click Here:
C

9. Fast & Small RAMs are known as:
A. Cache
B. Stacks
C. Heaps
D. Accumulators

Answer - Click Here:
A

10. What is a stack?
A. 16-bit register in the microprocessor
B. 8-bit register in the microprocessor
C. 16-bit memory address stored in the program counter
D. set of memory locations in R/WM reserved for storing information temporarily during the execution of computer

Answer - Click Here:
D

11. To store the intermediate results the ALU takes help from:
A. Registers
B. Accumulators
C. Stack
D. Heap

Answer - Click Here:
B

12. What is a stack pointer?
A. The first memory location where a subroutine address is stored
B. A register in which flag bits are stored
C. 16-bit register in the microprocessor that indicates the beginning of the stack memory
D. A register that decodes and executes the 16-bit arithmetic expression

Answer - Click Here:
C

Read More Computer Architecture MCQs

  1. SET 1: Computer Architecture MCQs
  2. SET 2: Computer Architecture MCQs
  3. SET 3: Computer Architecture MCQs
  4. SET 4: Computer Architecture MCQs
  5. SET 5: Computer Architecture MCQs
  6. SET 6: Computer Architecture MCQs
  7. SET 7: Computer Architecture MCQs
  8. SET 8: Computer Architecture MCQs
  9. SET 9: Computer Architecture MCQs

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.