Computer Architecture MCQs Quiz

Computer Architecture MCQs Quiz

1. Which registers of the processor are connected to Memory Bus?
A. PC
B. MAR
C. IR
D. Both PC and MAR

Answer - Click Here:
B

2. What is a collection of 8 bits called?
A. Byte
B. Word
C. Record
D. None of these

Answer - Click Here:
A

3. What does ISP stand for?
A. Interchange Standard Protocol
B. Interrupt Service Procedure
C. Instruction Set Processor
D. Information Standard Processing

Answer - Click Here:
C

4. What is the ascending order of a data Hierarchy?
A. Bytes -bit – record – field – file – database
B. Bytes – bit- field – record – file – database
C. Bit – bytes – record – field – file – database
D. Bit – bytes – fields – record – file – database

Answer - Click Here:
D

5. Internal components of the processor are connected by:
A. Rambus
B. Processor bus
C. Processor intra-connectivity circuitry
D. Memory bus

Answer - Click Here:
B

6. How much address lines are required to address each memory location in a 2048 x 4 memory chip?
A. 11
B. 12
C. 6
D. 14

Answer - Click Here:
A

7. What is used to choose between incrementing the PC or performing ALU operations?
A. Control unit
B. Conditional codes
C. Multiplexer
D. None of these

Answer - Click Here:
C

8. What is a computer program called that converts an entire program into machine language at one time?
A. Simulator
B. Interpreter
C. Commander
D. Compiler

Answer - Click Here:
D

9. The interconnection between ALU & Registers is collectively known as:
A. Information path
B. Data path
C. Process route
D. Information trail

Answer - Click Here:
B

10. Where does the operand is placed in immediate addressing?
A. After OP code in the instruction
B. In the CPU register
C. In stack
D. In memory

Answer - Click Here:
A

11. What is used to store data in registers?
A. JK flip-flop
B. RS flip-flop
C. D flip-flop
D. None of these

Answer - Click Here:
C

12. What are the interrupts which are initiated by an I/O drive?
A. Software
B. External
C. Internal
D. All of these

Answer - Click Here:
B