Computer Architecture MCQs for Entry Test Preparation

Computer Architecture MCQs for Entry Test Preparation

1. What does MFC stand for?
A. Memory Find Command
B. Mass Format Command
C. Memory Format Caches
D. Memory Function Complete

Answer - Click Here:
D

2. Pipeline implements _________:
A. Decode instruction
B. Fetch operand
C. Fetch instruction
D. All of these

Answer - Click Here:
D

3. What is the time delay between two successive initiations of memory operation called?
A. Memory cycle time
B. Instruction delay
C. Memory access time
D. Memory search time

Answer - Click Here:
A

4. _________ is used in present-day computing was developed by IBM Corporation:
A. Baudot code
B. EBCDIC code
C. ASCII code
D. Hollerith code

Answer - Click Here:
B

5. Where does the decoded instruction is stored in?
A. Registers
B. MDR
C. IR
D. PC

Answer - Click Here:
C

6. The address of the instruction following the CALL instructions stored in/on the:
A. Program counter
B. Stack
C. Stack Pointer
D. Accumulator

Answer - Click Here:
B

7. What does the instruction -> Add LOCA, R0 does?
A. Adds the values of both LOCA and R0 and stores it in R0
B. Adds the value of LOCA with a value in accumulator and stores it in R0
C. Adds the value of LOCA to R0 and stores in the temp register
D. Adds the value of R0 to the address of LOCA

Answer - Click Here:
A

8. What is a microprogram called that is written as the string of 0’s and 1’s?
A. Symbolic microprogram
B. Symbolic microinstruction
C. Binary microinstruction
D. Binary microprogram

Answer - Click Here:
D

9. _______ registers can interact with the secondary storage:
A. IR
B. R0
C. MAR
D. PC

Answer - Click Here:
C

10. Which interrupts can be initiated by an instruction?
A. Hardware
B. Software
C. Internal
D. External

Answer - Click Here:
D

11. Which gets initialized first during the execution of a program?
A. PC
B. MAR
C. MDR
D. IR

Answer - Click Here:
A

12. In RISC architecture, memory access is limited to instructions:
A. MOV and JMP
B. STA and LDA
C. PUSH and POP
D. CALL and RET

Answer - Click Here:
B