Labour Laws Solved MCQs Questions Answers

Labour Laws Solved MCQs Questions Answers

1. Which of the following is correct on the case of PF act which is applicable to an establishment engaged in any industry specified in?

A. Schedule I
B. Schedule IX
C. Hazardous Industries List
D. Schedule II

Answer - Click Here:
A

2. What are the minimum persons must be employed in an establishment for the applicability of the PF act.?

A. 10
B. 45
C. 20
D. 42
E. None

Answer - Click Here:
C

3. The term “Appropriate Government” is defined in which section of the PF Act?

A. Section 2 (b)
B. Section 2(a)
C. Section 2 (e)
D. Section 2 (d)
E. All of the above

Answer - Click Here:
B

4. Which of the following is correct according to Section 2(a) is the appropriate Government for a mine in a given state?

A. Central Government
B. State Government
C. Both A & B
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

5. What the section 2(aa) of the PF act defines the term?

A. Basic Wages
B. Government
C. Authorized Officer
D. All of these
E. None of these

Answer - Click Here:
C

6. The term contribution is defined in the section ………

A. Section 2-c
B. Section 2-bc
C. Section 2-cc
D. Section 2-bb

Answer - Click Here:
D

7. The term contribution is defined in the section ………

A. Section 2-cc
B. Section 2-c
C. Section 2-bb
D. Section 2-bc

Answer - Click Here:
A

8. Under the PF Act, 1952 “Insurance Fund” means…?

A. Medical Insurance Fund
B. Employees’ Group Accident Insurance
C. DepositLinked Insurance Fund
D. Unit Linked Insurance Plan

Answer - Click Here:
C

9. According to per the Factories Act, 1948, who is an adult?

A. more than 15 years
B. more than 14 years
C. less than 18 years
D. completed 18 years of age

Answer - Click Here:
D

10. How an adult worker can up to ____ hrs in a day as per factories Act 1948?

A. 9
B. 12
C. 6
D. 8

Answer - Click Here:
A

11. What are the Obligations of Workers under the Factories Act 1947 was discussed in a section?

A. 70
B. 111
C. 101
D. 98

Answer - Click Here:
B

12. Section 49 of the Factories Act 1947 Says about…?

A. Crèche
B. Restroom
C. Canteen
D. Welfare officer

Answer - Click Here:
D