Gender and Laws Solved MCQs Question Answers

Gender and Laws Solved MCQs Question Answers

1. Emancipatory knowledge is?

A. Pursues knowledge that will lead to changes in favor of a normative ideal, such as gender equality.
B. Has to do with women’s role in the global anti-slavery movement.
C. Is committed to the status quo.
D. None of these

Answer - Click Here:
A

2. Which one is the immediate purpose of Human Rights Commission?

A. To organize peace keeping forces in the Congo.
B. To draft the Universal Declaration of Human Rights.
C. To prosecute military dictators.
D. All of the above
E. None of these

Answer - Click Here:
B

3. Myth of protection is______________?

A. It is used to justify and shape national security policies.
B. It characterizes men as protectors and women as protected.
C. It has been challenged by changing gender roles in contemporary.
D. All of the options given are correct.
E. None of these

Answer - Click Here:
D

4. International Bill of Human Rights provide_____________?

A. An authoritative list of universal human rights covering civil, and political rights and economic, social and cultural rights.
B. A list of indivisible human rights covering civil and political rights.
C. The rights that all citizens hold.
D. A list of economic human rights.

Answer - Click Here:
A

6. When can we date transnational NGOs back to…?

A. End of World War Two following the Holocaust.
B. The civil rights movement under Dr Martin Luther King.
C. The nineteenth century and anti-slavery campaigners
D. None of these

Answer - Click Here:
C

7. Which feminist theorist, proposed the idea of the gender-sensitive lens…?

A. Enloe.
B. Peterson and Runyan.
C. Tickner.
D. None of the above

Answer - Click Here:
B

8. In which areas The gendering of world politics is seen?

A. Civil wars and refugee flows.
B. Prostitution and human trafficking.
C. Both A and B are correct
D. None of the above option

Answer - Click Here:
C

9. Impact of globalization, it has___________?

A. not changed the fundamental inequality of gender relationships in the world enough.
B. created new areas of women’s advancement.
C. led to new challenges and dangers for women.
D. all of these are correct
E. none of these are correct

Answer - Click Here:
D

10.Which one of the following options is not a type of feminist mentioned…?

A. Environmental.
B. Constructivist.
C. Liberal.
D. Post-modern.

Answer - Click Here:
A

11. Double burden is__________?

A. It dates to the 17th century.
B. It refers to the disproportionate share of housework done by women.
C. It is upto date
D. None of these
E. Both A and B.

Answer - Click Here:
E

12. Human Rights Day celebrate most of the countries on month of_________?

A. 02 Feburary
B. 10 March
C. 10 December
D. 8 July

Answer - Click Here:
C