Data Mining MCQ’s

By: Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on February 25th, 2021

Data Mining MCQ’s Viva Questions

1: Which of the following applied on warehouse?

a) write only

b) read only

c) both a & b

d) none of these

Answer - Click Here:
B

2: Data can be store , retrive and updated in …

a) SMTOP

b) OLTP

c) FTP

d) OLAP

Answer - Click Here:
B

3: Which of the following is a good alternative to the star schema?

a) snow flake schema

b) star schema

c) star snow flake schema

d) fact constellation

Answer - Click Here:
D

4: Patterns that can be discovered from a given database are which type…

a) More than one type

b) Multiple type always

c) One type only

d) No specific type

Answer - Click Here:
A

5:Background knowledge is…

a) It is a form of automatic learning.

b) A neural network that makes use of a hidden layer

c) The additional acquaintance used by a learning algorithm to facilitate the learning process

d) None of these

Answer - Click Here:
C

6: Which of the following is true for Classification?

a) A subdivision of a set

b) A measure of the accuracy

c) The task of assigning a classification

d) All of these

Answer - Click Here:
A

7: Data mining is?

a) time variant non-volatile collection of data

b) The actual discovery phase of a knowledge

c) The stage of selecting the right data

d) None of these

Answer - Click Here:
B

8: ——- is not a data mining functionality?

A) Clustering and Analysis

B) Selection and interpretation

C) Classification and regression

D) Characterization and Discrimination

Answer - Click Here:
B

9: Which of the following can also applied to other forms?

a) Data streams & Sequence data

b) Networked data

c) Text & Spatial data

d) All of these

Answer - Click Here:
D

10:Which of the following is general characteristics or features of a target class of data?

a) Data selection

b) Data discrimination

c) Data Classification

c) Data Characterization

Answer - Click Here:
D

11: ——– is the out put of KDD…

a) Query

b) Useful Information

c) Data

d) information

Answer - Click Here:
B

12: What is noise?

a) component of a network

b) context of KDD and data mining

c) aspects of a data warehouse

d) None of these

Answer - Click Here:
B

Data mining is a tool for allowing users to find the hidden relationships in data. True/False

Answer - Click Here:
True

Firms that are engaged in sentiment mining are analyzing data collected from?

A. social media sites.
B. in-depth interviews.
C. focus groups.
D. experiments.
E. observations.

Answer - Click Here:
A. social media sites.

Which of the following forms of data mining assigns records to one of a predefined set of classes?

(A). Classification

(B). Clustering

(C). Both A and B

(D). None

Answer - Click Here:
(B). Clustering

What are the two main objectives associated with data mining?

Answer - Click Here:
to find hidden patterns and trends are the two main objectives associated with data mining

The learning which is used to find the hidden pattern in unlabeled data is called?

(A). Unsupervised learning

(B). Supervised learning

(C). Reinforcement learning

Answer : (A). Unsupervised learning

Select the correct statement about the Adaptive system management.

(A). Science of making machines performs tasks that would require intelligence when performed by humans

(B). Takes some value as input and shows some values as an output.

(C). Both a and b

(D).  get the benefit from machine-learning. The program performs the process of learning by past experience. This experience is helpful in  adapting themselves to new problems

Answer(D).  get the benefit from machine-learning. The program performs the process of learning by past experience. This experience is helpful in  adapting themselves to new problems

The learning which is the example of Self-organizing maps?

(A). Reinforcement learning

(B). Supervised learning

(C). Unsupervised learning

(D). Missing data imputation

Ans: (C). Unsupervised learning

According to storks’ population size, find the total number of babies from the following example of predicting the number of babies.

(A). feature

(B). outcome

(C). attribute

(D). observation

Answer: (B). outcome

Which of the following is not belong to data mining?

(A). Knowledge extraction

(B). Data transformation

(C). Data exploration

(D). Data archaeology

Answer: (B). Data transformation

The learning which is used for inferring a model from labeled training data is called?

(A). Unsupervised learning

(B). Reinforcement learning

(C). Supervised learning

Answer : (C). Supervised learning

Which of the following is the right approach to Data Mining?

(A). Infrastructure, exploration, analysis, exploitation, interpretation

(B). Infrastructure, exploration, analysis, interpretation, exploitation

(C). Infrastructure, analysis, exploration, interpretation, exploitation

(D). None of these

Answer: (B). Infrastructure, exploration, analysis, interpretation, exploitation

Which of the following terms is used as a synonym for data mining?

(A). knowledge discovery in databases

(B). data warehousing

(C). regression analysis

(D). parallel processing in databases

Answer: (A)

Firms that are engaged in sentiment mining are analyzing data collected from
(A). experiments.
(B). social media sites.
(C). focus groups.
(D). in-depth interviews.
(E). observations.
(F). None of these
Answer: B. social media sites.

which of the following conditions is essential for data mining to work?

Next Data Mining MCQs

  1. Repeated Data Mining MCQs
  2. Classification in Data mining MCQs
  3. Clustering in Data mining MCQs
  4. Data Analysis and Experimental Design MCQs
  5. Basics of Data Science MCQs
  6. Big Data MCQs
  7. Caret Data Science MCQs 
  8. Binary and Count Outcomes MCQs
  9. CLI and Git Workflow

Computer Science Repeated MCQs Book Download

MCQs collection of solved and repeated MCQs with answers for the preparation of competitive exams, admission test and job of PPSC, FPSC, UPSC, AP, APPSC, APSC, BPSC, PSC, GOA, GPSC, HPSC, HP, JKPSC, JPSC, KPSC, KERALAPSC, MPPSC, MPSC, MPSCMANIPUR, MPSC, NPSC, OPSC, RPSC, SPSCSKM, TNPSC, TSPSC, TPSC, UPPSC, UKPSC, SPSC, KPPSC, BPSC, AJKPSC ALPSC, NPSC, LPSC, SCPSC, DPSC, DCPSC, PSC, UPSC, WVPSC, PSCW, and WPSC.

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)