Stats Multiple choice from past papers

Stats Multiple choice from past papers

1. If all values are considered as equal in calculating an index, the index is

A. simple
B. weighted
C. un-weighted
D. None of these

Answer - Click Here:
C

2.Which price indices is made by Federal Bureau of statistics?

A. Consumer price index
B. Sensitive price index
C. Whole seller price index
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

3. The weighted average of relatives price index is the same as __________ when the base year values are used as weights.

A. The laspeyer’s index
B, The paasche’s index
C. Fisher’s index
D. none of these

Answer - Click Here:
A

4. Which method of making consumer price index number is the laspeyer’s index number?

A. Family budget method
B. Aggregate expenditure method
C. both a and b
D. none of these

Answer - Click Here:
C

5.commodities whose price changes can be measured by a

A. Value index
B. Price index
C. Quantity index
D. none of these

Answer - Click Here:
B

6. The consumer price index number is also known as

A. The cost of living index number
B. The wholesale price index number
C. The retail price index number
D. both a and b

Answer - Click Here:
D

7. In quantity index __________ weights are used.

A. prices
B. Average of quantities
C. percentage of total quantities
D. None of these

Answer - Click Here:
A

8. _________ indices has downward bias.

A. Paasche’s index
B. Laspeyer’s Index
C. Marshall-edgeworth index
D. None of these

Answer - Click Here:
B

9. In a price index ___________ weights are used.

A. prices
B. quantities
C. percentage of total quantities
D. None of these

Answer - Click Here:
B

10. When computing a weighted index which method uses quantities consumed in the current period.

A. Paasche’s index
B. Laspeyer’s Index
C. Marshall-edgeworth index
D. None of these

Answer - Click Here:
A

11. In the construction of composite index, best average used is ____________

A. median
B. arithmetic mean
C G.M
D. H.M

Answer - Click Here:
C

12. When computing a weighted index which method uses quantities consumed in the base period.

A. Paasche’s index
B. Laspeyer’s Index
C. Marshall-edgeworth index
D. None of these

Answer - Click Here:
B