Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Multiple choice questions Of Mechanics

Multiple choice questions Of Mechanics

1. When work is done in moving a particle around a closed loop in a field is zero, forces in the field are called

A. Zero forces
B. Non-Conservative forces
C. Conservative forces
D. Viscous forces

Answer - Click Here:
C

2. Perpendicular resolution is also known as ______.

A. Orthogonal resolution
B. Highgate resolution
C. Both A and B
D. None of these

Answer - Click Here:
A

3. Substances that elongate considerably and undergo plastic deformation before they break are known as

A. Brittle substances
B. Breakable substances
C. Ductile substances
D. Elastic substances

Answer - Click Here:
C

4. Which of the following statements is true for flat belts?

A. They are used for short distances between the pulleys
B. They have high efficiency
C. They are used in lathe machines
D. All of the above

Answer - Click Here:
C

5. Which statements are true for flat belts?

A. They are used for short distances between the pulleys
B. They have high efficiency
C. They are used in lathe machines
D. All of the above

Answer - Click Here:
C

6. 1 torr is equal to

A. 1 N⁄m²
B. 1 mm Hg
C. 1 bar
D. All of the above

Answer - Click Here:
B

7. Which os the following is the type of Redundant truss?

A. Perfect truss
B. Stable truss
C. Imperfect truss
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

8. Upthrust is known as ________.

A. Bernoulli’s Principle
B. Archimedes’ Principle
C. Pascal’s Law
D. Coulomb’s law

Answer - Click Here:
B

9. ___________ is a type of conservative force?
A. Gravity force
B. Frictional force
C. Both a. and b.
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

10. Tensile stress is equal to_____.

A. Force per unit area
B. Force per unit volume
C. Extension per unit length
D. Extension per unit area

Answer - Click Here:
A

11. S.I unit of work done is ______.
A. Joule
B. Newton meter
C. Both a. and b.
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

12. Boyle’s law states that

A. Pressure of a gas is inversely proportional to its volume i.e. P × V = constant
B. Pressure of a gas is directly proportional to its volume i.e. P⁄V = constant
C. Pressure of a gas is inversely proportional to the square of its volume i.e. P × V² = constant
D. Pressure of a gas is directly proportional to the square of its volume i.e. P ⁄ V² = constant

Answer - Click Here:
A

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *