Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Multiple Choice Important Questions Answers Of Mechanics Engineering

Multiple Choice Important Questions Answers Of Mechanics Engineering

1.limitations of string law is ______?

A. The direction of motion cannot be specified
B. Valid only when more than three particles are connected by a single string
C. Both a. and b.
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

2. Kepler’s 3rd law statement is.

A. The periods of revolution of the planets are proportional to the cube of their mean distances from the sun
B. The periods of revolution of the planets are inversely proportional to the cube of their mean distances from the sun
C. The squares of the periods of revolution of the planets are proportional to the cube of their mean distance from the sun
D. The squares of the periods of revolution of the planets are inversely proportional to the cube of their mean distance from the sun

Answer - Click Here:
C

3. Which of the following conditions do not change the effect of the couple?

A. Shifting of the couple to a new position in its plane
B. Shifting of the couple to a parallel plane
C. Rotation of couple in its plane
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

4. Frictional force is depends upon ______.

A. The surface area in contact
B. Roughness of surface
C. Both A and B
D. None of the above

Answer - Click Here:
B

5. SI unit of force is ______.

A. Pound
B. Newton
C. Dyne
D. Joule

Answer - Click Here:
B

6. Which motion has a magnitude of static frictional force directly proportional to the normal reaction?

A. Actual motion
B. Impending motion
C. Both A and B
D. None of the above

Answer - Click Here:
B

7. The process of finding out the resultant force is known as _____.

A. Superposition of forces
B. Addition of forces
C. Resolution of forces
D. Composition of forces

Answer - Click Here:
C

8. The resultant of two forces P and Q acting along the same straight line and in the same direction is

A. 2P+Q
B. P+2Q
C. P+Q
D. P-Q

Answer - Click Here:
B

9. According to Lami’s theorem, a body is in equilibrium condition if each force among three ____________ is proportional to the sine angle between the other two.

A. coplanar, collinear forces
B. collinear, non-concurrent forces
C. coplanar, non-concurrent forces
D. coplanar, concurrent forces

Answer - Click Here:
D

10. The resultant of two equal forces P making an angle 2θ is given by

A. 2Psinθ
B. 2Pcosθ
C. 2Ptanθ
D. 2Pcotθ

Answer - Click Here:
A

11. The point, at which the whole weight of the body may be considered to act, is known as

A. Centre of mass
B. Centre of curvature
C. Centre of gravity
D. Moment of Inertia

Answer - Click Here:
C

12. Which of the following laws derive impulse moment principle?

A. Newton’s 3rd law
B. Newton’s 2nd law
C. Newton’s 1st law
D. All of the above

Answer - Click Here:
B

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *