Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Mechanics Multiple Choice Questions Answers

Mechanics Multiple Choice Questions Answers

1. The radial component of velocity for a particle moving in a circular path is ______.

A. Constant
B. Radius itself
C. Variable
D. Zero

Answer - Click Here:
D

2. Young’s modulus formula is ____________.

A. Tensile strain/tensile stress
B. Tensile stress/tensile strain
C. Tensile stress × tensile strain
D. Length/area

Answer - Click Here:
B

3. The radius of curvature of trajectory for a profile is minimum, if __________.

A. Velocity is minimum
B. Acceleration is maximum
C. Both a. and b.
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

4. Speed ‘v’ with which wave travels through a medium is given by

A. Modulus of elasticity/density of the medium
B. Modulus of elasticity/√(density of the medium)
C. √(modulus of elasticity/density of the medium)
D. v=d/t

Answer - Click Here:
C

5. Let suppose there is an elevator travels at constant velocity, the normal reaction R is given as ______.

A. mg
B. ma
C. m(g-a)
D. None of these

Answer - Click Here:
A

6. Hooke’s law defination is.

A. The extension is inversely proportional to the load when the elastic limit is not exceeded
B. The extension is independent of the load when the elastic limit is not exceeded
C. The extension is proportional to the load when the elastic limit is not exceeded
D. None of these

Answer - Click Here:
C

7. Dimensions of strain are

A. [L]
B. [M] [L]-1 [T]-2
C. [L]-1
D. It’s a dimensionless quantity

Answer - Click Here:
D

8. A block sliding down an inclined plane has acceleration _________ acceleration due to gravity.

A. Less than
B. Greater than
C. Same as
D. None of these

Answer - Click Here:
A

9.At ‘yield point’ of a copper wire

A. The load hasn’t exceeded the elastic limit yet; so, Hooke’s law applies
B. The load has already exceeded the elastic limit and the material has become plastic
C. Even the plastic stage has passed and the wire has snapped already
D. Like Brass and Bronze, Copper has no yield point

Answer - Click Here:
B

10. When acceleration is _______, a velocity of a particle is constant.

A. Constant but non zero
B. Maximum
C. Zero
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

11.standing waves is also called _____.

A. Stationary waves
B. Static waves
C. Progressive waves
D. None of these

Answer - Click Here:
A

12. Which of the following statements is false about forces/couple?

A. Moment of the couple is a free vector
B. Resultant and equilibrant are equal in magnitude and direction
C. Resultant of a couple is always zero
D. Parallelogram law is to be proved experimentally

Answer - Click Here:
B

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *