Bio Multiple Choice Questions from book chapters

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on May 27th, 2019

Bio Multiple Choice Questions from book chapters

1. Formation of clotted blood at the fracture is called:
A. hemoglobin
B. Callus
C. Haemahuma
D. Hematoma

Answer - Click Here:
D

2. What is the example of pentose?
A. Ribose
B. Hexose
C. Trioses
D. Tetroses

Answer - Click Here:
A

3. The changing of moulting is controlled by the hormone:
A. Ecdysone
B. Melanin
C. Serotonin
D. Epinephrine

Answer - Click Here:
A

4. 0.08% of ________ present in our blood:
A. Red blood cells
B. White blood cells
C. Glucose
D. None of these

Answer - Click Here:
C

5. Single motor neuron innervates all fibres are:
A. Motorola
B. Motor unit
C. Motor box
D. Neuro-unit

Answer - Click Here:
B

6. Glycogen, starch & __________ yield glucose on complete hydrolysis:
A. Fructose
B. Cellulose
C. Maltose
D. Sucrose

Answer - Click Here:
B

7. With the help of __________ amphibians wriggle along the belly on the ground:
A. Skin patches
B. Muscles
C. Scales
D. Both B & C

Answer - Click Here:
B

8. 716.6 Kcal energy is required for the synthesis of ___ glucose:
A. 5g
B. 8g
C. 10g
D. 20g

Answer - Click Here:
C

9. What is an increase in plant girth due to the activity of vascular cambium called?
A. Tertiary growth
B. Quaternary growth
C. Primary growth
D. Secondary growth

Answer - Click Here:
D

10. ________ is abundant in animals:
A. Cellulose
B. Starch
C. Glycogen
D. None of these

Answer - Click Here:
C

11. The cambium forms _________ on the wound:
A. Wood tissue
B. Callus
C. Gall
D. Both A & B

Answer - Click Here:
D

12. _________ can be easily soluble in hot water:
A. Amylose
B. Amylopectin
C. Starch
D. Glycogen

Answer - Click Here:
A

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.