Bio MCQs from books chapters

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on August 28th, 2019

Bio MCQs from books chapters

1. The safety of the internal environment from fluctuations of the external environment is:
A. Homeostasis
B. Homeotherms
C. Homeopathy
D. None of these

Answer - Click Here:
A

2. Which is most favorable for the formation of the structural component of biological membranes?
A. Hydrophobic fats
B. Hydrophilic carbohydrates
C. Both A & B
D. None of these

Answer - Click Here:
A

3. The rise in urea leads to an increase in:
A. Jaundice
B. Blood pressure
C. Anemia
D. Both B & C

Answer - Click Here:
D

4. Vaporization of water has a specific heat:
A. 784 Kcal/kg
B. 884 Kcal/kg
C. 574 Kcal/kg
D. 664 Kcal/kg

Answer - Click Here:
C

5. Excretory ducts of planarian open to the exterior through several:
A. Exteriopores
B. Renal pores
C. Nephridiopores
D. Excretory pores

Answer - Click Here:
C

6. ___________ has the formula Cn(H2O)n:
A. Polysaccharide
B. Carbohydrates
C. Monosaccharides
D. Oligosaccharides

Answer - Click Here:
B

7. The birds & reptiles excrete:
A. Uric acid
B. Nitrates
C. Ammonia
D. Urea

Answer - Click Here:
A

8. From following which is more complex sugar:
A. Polysaccharides
B. Monosaccharide
C. Oligosaccharides
D. None of these

Answer - Click Here:
A

9. Liver form urea from the waste:
A. Oxygen
B. Calcium
C. Hydrogen
D. Nitrogen

Answer - Click Here:
D

10. Which carbohydrate is tasteful?
A. Polysaccharide
B. Monosaccharide
C. Oligosaccharide
D. Both B & C

Answer - Click Here:
D

11. Urine is collected in the kidney’s central cavity:
A. Ureter
B. Pelvis
C. Cortex
D. Medulla

Answer - Click Here:
B

12. Which carbohydrate can easily be hydrolysed?
A. Polysaccharide
B. Oligosaccharide
C. Monosaccharide
D. Both A & B

Answer - Click Here:
D

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.