Stats MCQs from past papers

Stats MCQs from past papers

1. Calculate the value of range if the values are -2, -3, -4, -5 and -6.

A. 0
B. 4
C. -4
D. -8

Answer - Click Here:
B

2.The best general purpose measure of despersion is

A. Semi-interquartile range
B. Range
C. Standard deviation
D. Mean deviation

Answer - Click Here:
B

3. On the bases of absolute deviation a measure of dispersion is_____________

A. Mean deviation
B. Coefficient of quartile deviation
C. standard deviation
D. Quartile deviation

Answer - Click Here:
A

4. flat-topped distribution is called ______

A. Dispersion
B. Platykurtic
C. Skewness
D. Kurtosis

Answer - Click Here:
B

5.When mean deviation is calculated from __________ it is minimum.

A. Mode
B. Median
C. mean
D. Harmonic mean

Answer - Click Here:
B

6. By the change of ______________ value of standard deviation changes.

A. Algebraic sign
B. Origin
C. Scale
D. none of these

Answer - Click Here:
C

7. If there are seven values each equal to a then variance is

A. 2a
B. a
C. a2
D. Zero

Answer - Click Here:
D

8. If the price of a commodity remain same for a week thenthe measure of scatterness will be ___________

A. Rs. 900
B. Zero
C. 40
D, 2

Answer - Click Here:
B

9. Peakedness of a distribution is called _____

A. Dispersion
B. Platykurtic
C. Skewness
D. Kurtosis

Answer - Click Here:
D

10. Calculation of mean deviation from a set of data id always_________

A. more than S.D
B. Equals to S.D
C. Less tha S.D
D. Negative

Answer - Click Here:
A

11. Standard deviation of 5,5,5,5,5 is equal to

A. unity
B. 8
C. 2
D. zero

Answer - Click Here:
D

12. One-half the difference between the third and first quartile is called __________

A. Mean deviation
B. Quartile deviation
C. standard deviation
D. Coefficient of quartile deviation

Answer - Click Here:
B

Prof. Fazal Rehman Shamil
Researcher, Publisher of International Journal Of Software Technology & Science ISSN: 2616-5325
Instructor, SEO Expert, Web Programmer and poet.
Feel free to contact.