Important Bio MCQs

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on September 12th, 2020

Important Bio MCQs

1. Digitigrade mammals try to walk on their:
A. Tips of toes
B. Soles
C. Digits
D. None of these

Answer - Click Here:
C

2. ________ comprise of 50% of the total dry weight of a cell:
A. Sucrose
B. Starch
C. Glycogen
D. Proteins

Answer - Click Here:
D

3. What is an A band called while having a lighter stripe in its midsection?
A. H-zone
B. Z-line
C. A-zone
D. M-line

Answer - Click Here:
A

4. Proteins are polymers of ________:
A. Amino acids
B. Nucleotides
C. Fatty acids
D. Isoprenoid units

Answer - Click Here:
A

5. Every intervertebral disc is composed of:
A. Stomium globuses
B. Nucleus pulposus
C. Annulus fibrosus
D. Both B & C

Answer - Click Here:
D

6. The element that differentiates proteins from carbohydrates is:
A. H
B. N
C. C
D. S

Answer - Click Here:
B

7. Myofibrils of muscle fibre have a diameter of:
A. 2-4 mm
B. 3-7 mm
C. 1-2 mm
D. 1-5 mm

Answer - Click Here:
C

8. Amino acids discovered in tissues & cells so far are:
A. 120
B. 170
C. 210
D. 185

Answer - Click Here:
B

9. _________ are involved in earthworm’s accordion-like movement:
A. Muscles
B. Setae
C. Cilia
D. Both A & B

Answer - Click Here:
D

10. ________ plays a vital role in the movement of Euglena:
A. Pseudopodium
B. Myonemes
C. Cilium
D. Flagellum

Answer - Click Here:
D

11. What leads to a haptonastic movement?
A. Pressure
B. Contact
C. Water
D. Light

Answer - Click Here:
B

12. By means of ________ movement takes place in amoeba:
A. Pseudopodium
B. Myonemes
C. Cilium
D. Flagellum

Answer - Click Here:
A

biology repeated mcqs pdf book download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.