Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Digital Electronics MCQs Quizlet Bank

Digital Electronics MCQs Quizlet Bank

1. Which type of conversion, most demultiplexers facilitate?

A. Single input, multiple outputs
B. Decimal-to-hexadecimal
C. Odd parity to even parity
D. AC to DC

Answer - Click Here:
A

2. How many select lines are requiredIn, in 1-to-4 demultiplexer?

A. 4
B. 2
C. 6
D. 9

Answer - Click Here:
B

3. For the implementation of 1-to-16 DEMUX, Which of the following IC is used?

A. IC 74139
B. IC 74138
C. IC 74154
D. IC 74155

Answer - Click Here:
C

4. One transistor and one capacitor as a basic memory unit, Which of the following memory unit is?

A. DRAM
B. SRAM
C. None of these
D. Both A & B

Answer - Click Here:
A

5. Mention that which of the following number system has a base of 16?

A. Decimal
B. Hexadecimal
C. Octal
D. None

Answer - Click Here:
B

6. What latch is ________ sensitive…

A. level
B. edge
C. both level and edge
D. None

Answer - Click Here:
A

7. _______ number of bits are required to store one BCD digit.

A. 8
B. 4
C. 2
D. 3

Answer - Click Here:
B

8. Which of the following sets of logic gates are designated as universal gates..?

A. NOR, NAND
B. OR, NOT
C. XOR, NOR
D. NOR, NAND
E. None of these

Answer - Click Here:
D

9. A D-flip-flop is said to be transparent when

A. the output follows a clock
B. the output follows an input
C. the output is LOW
D. the output is HIGH

Answer - Click Here:
B

10. What is the base of digital electronics in a numbering system?

A. Binary
B. Hexadecimal
C. Decimal
D. Octal
E. None

Answer - Click Here:
A

11. Which of the following symbols represent the digit in the binary system?

A. 0,1,2
B. 0 to 8
C. 0,1
D. 1,2

Answer - Click Here:
C

12. Which one of the following is a widely used alphanumeric code for computer input and output?

A. Parity
B. Gray
C. EBCDIC
D. ASCII

Answer - Click Here:
D

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.