Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Public International law solved MCQs for Lawyers

Public International law solved MCQs for Lawyers

1. __________ is considered to be the father of International Law:
A. Hugo Grotius
B. Openheim
C. Suarez
D. Pufendorf

Answer - Click Here:
A

2. When was the Vienna Convention on Diplomatic Relations adopted?
A. 1821
B. 1887
C. 1960
D. 1961

Answer - Click Here:
D

3. When was the International court of justice established?
A. 1910
B. 1945
C. 1955
D. 1965

Answer - Click Here:
B

4. On what condition, a state has the right to use force?
A. Armed attack
B. To obtain raw materials
C. To ensure the protection of human rights
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

5. Foreign warships have ___________:
A. Are not allowed to navigate in the Territorial waters
B. The right of innocent passage in the Territorial waters
C. The right of free passage in the territorial waters
D. All of the above

Answer - Click Here:
B

6. A state has the right to exploit on the continental shelf:
A. Both Living and non-Living resources
B. Living resources
C. Non-Living resources
D. Both B & C

Answer - Click Here:
A

7. What does the principle of rebus sic stantibus means?
A. There is not a crime without Law
B. A State cannot use force
C. A treaty must be adhered to faithfully
D. A fundamental change of circumstances

Answer - Click Here:
D

8. A diplomatic agent is immune from local jurisdiction:
A. Criminal cases
B. In cases involving personal property
C. In all cases
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

9. Extradition is normally granted:
A. In criminal cases
B. In civil cases
C. In all cases
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

10. What is the term of Judges of the International court of justice?
A. 1 year
B. 9 years
C. 5 years
D. 8 years

Answer - Click Here:
B

11. Harmon Doctrine means:
A. A State has absolute right over the water resources of an international river within its own territory
B. A State has the right to use power to protect its nationals
C. A State cannot interfere in the internal affairs of other states
D. A State is not bound to recognize a government installed by a foreign power

Answer - Click Here:
A

12. A State enjoys immunity from the jurisdiction of foreign jurisdiction of foreign courts:
A. Public Cases
B. Private cases
C. All cases
D. None of the above

Answer - Click Here:
C