Consumer Protection Law Solved MCQs for Lawyers

Consumer Protection Law Solved MCQs for Lawyers

1. There is Consumer protection act 1986 enacted in?
A. 24 Aug 1986
B. 15 June 1986
C. 24 Oct 1986
D. 24 Oct 1987

Answer - Click Here:
C

2. There is Consumer protection act 1986 extends to?
A. The whole India except Jammu and Kashmir
B. The whole of India
C. The whole India except Nagaland tribal area
D. Both (b) & (c)

Answer - Click Here:
A

3. Appropriate laboratory means an organization?

A. Recognized by the state government
B. Recognized by Central Government
C. Both the above
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

4. What is meant of Complainant?
A. The central govt or any state govt
B. Consumer
C. Any voluntary consumer association registered under the companies act 1956
D. All the above

Answer - Click Here:
D

5. Which one is not a consumer?
A. A licensee to run a phone
B. The insurance company
C. A lottery ticket holder
D. All the above

Answer - Click Here:
D

6. Which one obey the Object of the central council?
A. The right to be protected against the marketing of goods which are hazardous to life and property
B. The right to be assured, wherever possible access to a variety of goods at competitive prices
C. The right to heard and to be assured that consumer interests will receive due consideration appropriate fora
D. All the above

Answer - Click Here:
D

7. There are Members of state consumer protection council should not exceed?
A. Three
B. Ten
C. Five
D. Two

Answer - Click Here:
B

8. Who is the chairman of the district consumer protection council?
A. District magistrate
B. MP of the district
C. The collector of the District
D. None of these

Answer - Click Here:
C

9. Which one is known as Consumer disputes redressal agency?
A. National commission
B. State commission
C. District forum
D. All the above

Answer - Click Here:
D

10. Who is the President of a district forum?
A. A person who is qualified to be a district judge
B. The collector of the district
C. A person whose qualified as an advocate
D. None of these

Answer - Click Here:
A

11. Jurisdiction of the district for is rupees?
A. exceed 50 lac
B. Exceed twenty lac
C. twenty to fifty lac
D. Up to twenty lac

Answer - Click Here:
C

12. There is a complaint which ordinarily is decided within?
A. Thirty days from the date on which the complaint was received
B. Forty-five days from the date on which the complaint was received
C. Twenty-one days from the date on which the complaint was received
D. No time limit

Answer - Click Here:
B