Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Administrative Law Solved MCQs for Lawyers

Administrative Law Solved MCQs for Lawyers

Here, we are sharing very important “Administrative Law Solved MCQs for Lawyers”

1. _________ was the founder of Scientific Management School of thought:
A. Pfiffner John
B. Mary Parker Follet
C. F.W. Taylor
D. Herbert Simon

Answer - Click Here:
C

2. Who was the father of Human Relations theory?
A. E.N.Gladden
B. L. Urwick
C. Douglas M. McGregor
D. Elton Mayo

Answer - Click Here:
D

3. _________ was the founding father of the theory of Bureaucracy:
A. Max Weber
B. Albert Lepawsky
C. Herman Finer
D. La Palomba

Answer - Click Here:
A

4. Theory of management is based on the concept of components having ___________:
A. Dependence
B. Contingency
C. Independence
D. Interdependence

Answer - Click Here:
D

5. Bureaucracy of Pakistan is ___________:
A. Oligarchy
B. Paternalistic
C. Elitist
D. Agilitarian

Answer - Click Here:
C

6. Through ____________, administrative accountability is established in government organizations:
A. Judiciary
B. Executive
C. Legislature
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

7. Who wrote the first book on Public Administration?
A. Simon, Smithburg and Thompson
B. L. D. White
C. E.N. Gladden
D. Pfiffner and Presthus

Answer - Click Here:
B

8. In Public Administration, we study:
A. Public Policy implementation
B. Politico-administrative dynamics of the state
C. Maintenance of Law and Order
D. Control of trade and commerce

Answer - Click Here:
A

9. In Pakistan, planning machinery is:
A. Departmentalized
B. Compartmentalized
C. Centralized
D. Decentralized

Answer - Click Here:
C

10. During the last decade, the financial performance of public corporations in Pakistan has been:
A. Satisfactory
B. Poor
C. Good
D. Excellent

Answer - Click Here:
B

11. Public Personnel Management in Pakistan is dependent on the principle of:
A. Merit
B. Give and take
C. Spoils
D. Patronage

Answer - Click Here:
A

12. Communication runs faster in ________________:
A. Line structure
B. Matrix structure
C. Decentralized structure
D. Centralized structure

Answer - Click Here:
D

VIP MCQs Collection for LLB/LLM

Click Here for VIP MCQs Collection for LLB/LLM.

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.