Microwave Engineering solved MCQs with answer

Microwave Engineering solved MCQs with an answer

1. ______is not a microwave tube.

A. cathode_ray tube
B. magnetron
C. travelling_wave tube
D. Both A and B
E. None of these

Answer - Click Here:
A

2. one of the bands that come under Microwave Band.

A. D
B. C
C. E
D. All the above
E. None of these

Answer - Click Here:
D

3. ______is depend on the velocity factor of a transmission line.

A. relative permittivity of dielectric
B. impedance
C. temperature
D. Both A and B
E. None of these

Answer - Click Here:
A

4. One of the following is used for amplification of microwave energy.

A. magnetron
B. travelling wave tube
C. gunn diode
D. Both A and B
E. None of these

Answer - Click Here:
B

5. Reflex klystron is used in_____.

A. Oscillator
B. mixer
C. frequency multiplier
D. None of these

Answer - Click Here:
A

6. ______ is the main advantage of a microwave.

A. frequency multiplier
B. Moves at the speed of light
C. Highly directive
D. High penetration power
E. None of these

Answer - Click Here:
C

7. _____ devices use a helix?

A. TWT
B. Klystron oscillator
C. Klystron amplifier
D. Both Aand B
E. None of these

Answer - Click Here:
A

8. ____is the most common antenna to the predetermined radiation pattern.

A. corner reflector
B. sectrol horn
C. helical antenna
D. array antenna
E. None of these

Answer - Click Here:
D

9. ______ principle does Klystron operates

A. Velocity Modulation
B. Pulse Modulation
C. Frequency Modulation
D. Amplitude Modulation

Answer - Click Here:
A

10. fabrication of microstrip line is_____.

A. photo etching
B. oxidation
C. printed circuit technique
D. cladding
E. None of these

Answer - Click Here:
C

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]