Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Mechanics MCQs

Mechanics MCQs

1. Extension per unit length is equal to _________.

A. Tensile stress
B. Tensile strain
C. Both A and B
D. None of these

Answer - Click Here:
B

2. Force per unit area is equal to _____.

A. Force
B. Momentum
C. Torque
D. None of these

Answer - Click Here:
A

3. The (vector) force per unit volume is equal ______.

A. Mass
B. Momentum
C.Presure
D.None of these

Answer - Click Here:
C

4. Which axial force is determined while analyzing a truss?

A. Compressive force
B. Tensile force
C. Both a. and b.
D. None of these

Answer - Click Here:
C

5. Both of the momentum and total kinetic energy are conserved in ___________.

A. Truss
B.Elastic Collision
C. Both A and B
D.None of these

Answer - Click Here:
B

6. Energy above that needed to ionize the molecule is carried away as kinetic energy of the electron ejected.

A. Heat energy
B. Thermal Energy
C. Kinetic Energy
D. None of these

Answer - Click Here:
C

7. Body is subjected to plastic impact, _______.

A. Only kinetic energy is conserved
B. Only momentum is conserved
C. Both A and B
D. None of these

Answer - Click Here:
B

8. The total angular momentum of a body is given by

A. I × ω; where I: a moment of inertia of the body, ω: angular velocity
B. I² × ω; where I: a moment of inertia of the body, ω: angular velocity
C. I² × ω²; where I: a moment of inertia of the body, ω: angular velocity
D. I × ω²; where I: a moment of inertia of the body, ω: angular velocity

Answer - Click Here:
A

9. The total momentum of a system __________, if no external impressed force acts on it.

A. Increases
B. Decreases
C. Remains constant
D. None of the above

Answer - Click Here:
C

10. The force that acts on a mass of 1 g and gives it an acceleration of 1 cms-2 is defined as

A. 1 Newton
B. 1 dyne
C. 1 pound-force
D. 1 pa-force

Answer - Click Here:
B

11. Einstein’s mass-energy relationship states that if mass decreases by Δm, the energy released ΔE is given by

A. ΔE = Δm × c, where “c” denotes the speed of light
B. ΔE = Δm ⁄ c², where “c” denotes the speed of light
C. ΔE = Δm ⁄ c, where “c” denotes the speed of light
D. ΔE = Δm × c², where “c” denotes the speed of light

Answer - Click Here:
D

12. While Young’s modulus ‘E’ relates to change in length and bulk modulus ‘K’ relates to change in volume, modulus of rigidity ‘G’ relates to change in:

A. Weight
B. Density
C. Shape
D. Temperature

Answer - Click Here:
C