Thermodynamics and statistical mechanics MCQs

Thermodynamics and statistical mechanics MCQs

1. The term “thermodynamics” comes from the Greek words ‘therme’ and ‘dynamic which means _______.

A. Heat power

B. Heat transfer

C. Heat energy

D. Heat motion

Answer - Click Here:
A

2. The term “thermodynamics” was first used in 1849 in the publication of a

A. Lord Kelvin

B. William Rankine

C. Rudolph Clausius

D. Thomas Savery

Answer - Click Here:
A

3. The electrons in an atom which rotate about the nucleus possess what kind of energy?

A. Translational energy

B. Spin energy

C. Sensible energy

D. Rotational kinetic energy

Answer - Click Here:
D

4. The molecules of gas moving through space with some velocity possess what kind of energy?

A. Translational energy

B. Spin energy

C. Rotational kinetic energy

D. none of the above

Answer - Click Here:
A

5. What form of energy refers to those a system possesses as a whole with respect to some outside reference frame, such as potential and kinetic energies?

A. External energy

B. The microscopic form of energy

C. Internal energy

D. A macroscopic form of energy

Answer - Click Here:
D

6. What type of system energy is related to the molecular structure of a system?

A. Macroscopic form of energy

B. Internal energy

C. Microscopic form of energy

D. External energy

Answer - Click Here:
C

7. The sum of all the microscopic form of energy is called _____.

A. Total energy

B. Phase energy

C. System energy

D. Internal energy

Answer - Click Here:
D

8. What does the term “uniform” mean?

A. No change in volume

B. No change with time

C. No change with location

D. No change with mass

Answer - Click Here:
C

9. What is a process during which the specific volume remains constant?

A. Isobaric process

B. Isothermal process

C. Isochoric or isometric process

D. Isovolumetric process

Answer - Click Here:
C

10. What is a process during which the pressure remains constant?

A. Isometric process

B. Isothermal process

C. Isochoric process

D. Isobaric process

Answer - Click Here:
D

11. What is a process with identical end states called?

A. phase

B. Path

C. Cycle

D. Either path or phase

Answer - Click Here:
C

12. How many independent properties are required to completely fix the equilibrium state of a gaseous compound state?

A. 4

B. 3

C. 2

D. 1

Answer - Click Here:
C

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]