Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Semiconductors Device Solved MCQs Question Answers

Semiconductors Device Solved MCQs Question Answers

1. Which one of the following is used for semiconductor is formed by___________bonds?

A. Electrovalent
B. Covalent
C. Co-ordinate
D. All of above
C. None of these

Answer - Click Here:
B

2. What is the most commonly used semiconductor is?

A. Carbon
B. Sulphur
C. Germanium
D. Silicon

Answer - Click Here:
D

3. The valence electrons of semiconductor has ___________.

A. 4
B. 2
C. 8
D. 3

Answer - Click Here:
A

4. Whenever any a pure semiconductor is heated, its resistance is ____________

A. Goes up
B. Remains the same
C. Goes down
D. None of these

Answer - Click Here:
C

5. When a pentavalent impurity is added to a pure semiconductor, it becomes an ………

A. n-type semiconductor
B. p-type semiconductor
C. intrinsic semiconductor
D. insulator

Answer - Click Here:
A

6. What is n-type semiconductor ________________?

A. Electrically neutral
B. Negatively charged
C. Positively charged
D. None of the these

Answer - Click Here:
A

7. Which of the following is an Addition of trivalent impurity to a semiconductor creates many_______?

A. Bound electrons
B. Valence electrons
C. Free electrons
D. Holes

Answer - Click Here:
D

8. A hole and electron in close proximity would tend to _________.

A. Repel each other
B. Have no effect on each other
C. Attract each other
D. All of the above
E. None of these

Answer - Click Here:
C

9. What is the random motion of holes and free electrons due to thermal agitation is called _________?

A. Ionization
B. Diffusion
C. Pressure
D. None of the these

Answer - Click Here:
B

10. Whenever the temperature is increases, intrinsic concentration increases which result in increase _______.

A. infinite
B. capacitivity
C. conductivity
D. conductivity
E. none of these

Answer - Click Here:
C

11. Which conductivity of a semiconductor can be drastically increased by adding controlled impurities to the intrinsic semiconductor is known as _______?

A. toxicity
B. excitation
C. attenuation
D. doping

Answer - Click Here:
D

12. Whenever electron jumps to conduction band, a Vacancy is left in the _____________ band.

A. Valenceconduction
B. Valence
C. forbidden energy
D. nucleus
E. none of these

Answer - Click Here:
B